RSS frigör tid
Genom att använda en RSS-läsare kan du hålla koll på många fler sajter än du kunnat tidigare. Det beror på att du slipper besöka varje sajt separat. Istället får du automatiskt ett meddelande om när ny information publicerats. Avsändaren avgör hur stor del av flödet du får tillgång till. Ibland går det bara att se rubriken på nya artiklar och inlägg, medan du på andra sajter kan läsa hela texten via RSS-flödet.

STEG 1: Skaffa en läsare
Okej, du har fattat att RSS är det nya (nåja) svarta och nu vill sätta igång med det omedelbums. Det första du måste ha är en RSS-läsare och det finns i huvudsak två varianter – den webbaserade och den installerade tjänsten. Om du använder mer än en dator regelbundet så rekommenderas att välja en webbaserad läsare. Då har du alltid tillgång till dina flöden och prenumerationer var du än befinner dig, förutsatt att du har uppkoppling mot nätet. En del RSS-läsare har även möjlighet att tanka ner innehåll för läsning offline vilket är en mycket praktisk funktion. För den som har mer avancerade krav på prestanda och funktioner och oftast använder samma dator kan en installerad RSS-läsare vara att föredra.

Safari har en inbyggd RSS-läsare men det finns även separata och ofta bättre tjänster som Google Reader, Shrook, Netnewswire och Bloglines. Använder du redan idag en stationär eller webbaserad RSS-läsare kan du exportera och importera dina flöden till en ny läsare genom standarden OPML (Outline Processor Markup Language).

STEG 2: Hitta flöden
Nästa steg är att fylla din RSS-läsare med flöden från de sajter och bloggar som du vill hålla koll på. Det finns flera sätt att göra det. Det vanligaste är att leta efter någon form av RSS-länk på sidan du besöker. Kopiera adressen och klistra sedan in den i RSS-läsarens fält för att lägga till flöden. Många RSS-läsare har också plugins eller länkar som automatiskt hittar rss-flöden på en sajt. I Google Reader kan du till exempel lägga till ett bokmärke i din webbläsare kallat »subscription«.

När du hittat en sida du vill lägga till i läsaren klickar du helt enkelt på bokmärket Subscription. Då kommer RSS-läsaren att starta och automatiskt söka på sidan efter tillgängliga RSS-flöden och visa dessa för dig. Praktiskt när du inte vill klippa och klistra.
I webbläsaren Safari dyker ikonen »RSS« upp i adressfältet när du hamnat på en sida som erbjuder RSS. Du kan då lägga till flödet direkt i Safaris RSS-läsare genom att klicka på länken.

När du väl lagt till ett gäng flöden i din RSS-läsare kan du oftast kategorisera dem i mappar eller flikar efter ämnesområde eller intresse. Du får då en överblick över dina flöden och kan till exempel skapa en lista med flöden du kontrollerar ofta och andra listor med mindre intressant innehåll som du väljer att läsa då och då.STEG 3: RSS i mobilen

En fördel med RSS-tekniken är att den mängd data som skickas mellan dig och de sajter du bevakar är minimal. Det är oftast bara ren text, även om bilder förekommer. Än så länge är det ovanligt med flatrateabonnemang för mobiltelefoni. Det spelar alltså stor roll hur mycket data som du tankar ner till mobilen vilket gör RSS till en bra metod för att surfa på dina favoritsajter via mobilen – utan att behöva oroa dig för höga trafikkostnader.

De flesta webbaserade RSS-läsare går att använda från mobilen också. Det finns även specialprogram anpassade för mobila plattformar och ett av dem är svenska Mobispine. De har utvecklat en egen RSS-läsare för mobiltelefoner och grundaren Joakim Hilj ser stora möjligheter med tekniken i framtiden.
– RSS är en bra teknik att använda eftersom den är enkel och gratis. Idag levererar vi en flödesläsare där användarna kan konsumera och dela med sig av innehållet på sitt eget sätt. Men inom kort lanserar vi ny teknik som känner av hur du läser dina flöden. Om du till exempel läser många svenska bloggar inom ett visst område så lyfter vi fram liknande innehåll.
– Vi kommer att analysera klickbeteendet. Det handlar om att leverera rätt innehåll vid rätt tid. Du kanske vill läsa mer om sport på morgonen och skvaller på kvällen. Vi har 250 000 flöden tillgängliga i vår katalog och användare fyller på med flöden hela tiden.

Billig synkning
Mobispines RSS-läsare mäter hur mycket data du laddat ned till mobilen. Och för att spara pengar är den inte uppkopplad konstant.
– Det blir en relativt liten kostnad jämfört med om den skulle vara online hela tiden. Applikationen synkar en del av innehållet och när du läst det så hämtar den mer. Eftersom RSS innehåller så pass begränsad information blir inte kostnaden så hög. Text väger nästan ingenting och bilder komprimerar vi ganska mycket, säger Joakim Hilj.

Joakim Hilj berättar även om hur mobiloperatörernas prissättning kan överraska, speciellt i utlandet.
– Många har gått på minor när det gäller att använda mobilen utomlands. Där kan det kosta 100 –120 kronor per megabyte jämfört med 10 kronor här hemma. Bara att öppna Facebook drar iväg till 500kb. Det kan snabbt bli höga kostnader. Kör du bara RSS behöver du dock inte oroa dig lika mycket. Du klarar dig utan flatrateabonnemang.

Oavsett om det handlar om mobilt eller inte så är RSS-tekniken här för att stanna. Genom att hoppa på tåget kan du accelerera din informationskonsumtion och slippa den där jobbiga känslan av att ha missat något. Du kommer dock märka att det finns en gräns för hur många flöden du mäktar med att prenumerera på. Den gränsen är dock betydligt högre än antalet sajter du skulle orka besöka varje dag.

RSS för att bevaka
Allt fler sajter och sökmotorer erbjuder RSS-bevakningar. På Google kan du till exempel göra en sökning och sedan välja att prenumerera på sökningen via RSS. Du får då information om när sökresultatet för just din specifika sökning förändrats. Det är en perfekt möjlighet att bevaka nyheter om en produkt eller ett område du är intresserad av. Det har också börjat dyka upp erbjudanden från företag att bevaka deras produkter och nyheter via RSS. Till exempel kan du prenumera på lediga jobb via RSS på jobbsajten Workey.se.


I DEL 1: Det är är RSS
I DEL 2:
Så får du igång RSS

I DEL 3: Här är fem populära RSS-läsare