Vad är RSS?
Förkortningen står för Really Simple Syndication eller Rich Site Summary. Det är en enkel teknik baserad på XML som gör att du kan prenumerera på och ta del av webbinnehåll utan att besöka ursprungskällan. För att använda RSS behövs en RSS-läsare. Dessa finns både som installerade program och webbaserade klienter. En populär läsare är Google Reader.

Är du en av dem som fortfarande lägger till ett bokmärke när du hittar en sajt eller en blogg du gillar? Det är dags att tänka om. RSS har redan förändrat hur miljontals människor beter sig på nätet men det stora genombrottet har ännu inte skett. Räkna med att höra mer om tekniken som låter dig läsa innehåll när, hur och var du vill. Oavsett vad avsändaren tänkt sig från början.

RSS är en förkortning för »Really Simple Syndication« eller »Rich Site Summary« (fortfarande tvistar de lärde om vilket som gäller). Det är en xml-baserad standard som låter användare prenumerera på innehåll från till exempel bloggar, nyhetsflöden, podcasts och podd-tv. Och detta utan att besöka respektive avsändares sajt.
Just nu börjar möjligheterna med RSS ta fäste på allvar hos de breda massan av nätanvändare. Och orsakerna är många. RSS gör det möjligt för dig att hålla koll på betydligt fler källor till information jämfört med om du hade behövt besöka varje sajt separat.

En egen mediaplattform

Genom att i din RSS-läsare lägga upp en bevakning på en sajt eller blogg får du automatiskt information om när nytt innehåll finns att läsa. Beroende på hur avsändaren utformat sitt flöde kan du oftast läsa innehållet helt utan att besöka sajten. Du skapar helt enkelt din egen mediaplattform där du själv bestämmer om kompisens privata blogg ska få samma utrymme som nyheterna från Dagens Nyheter.


Med RSS samlar du info från nätet utan att behöva besöka sajterna.

RSS-tekniken är också en av grundpelarna när det gäller att koppla samman webbinnehåll från olika källor och skapa analyserbar information. De svenska bloggportalerna Knuff.se och Twingly.se indexerar bloggars rss-flöden och får då löpande information om när nytt innehåll kan läggas in i sökmotorn och dessutom syndikeras med annan information från andra bloggar.
De senaste åren har en mediarevolution ägt rum på nätet. Och RSS är en av grundpelarna. Genom att göra webbinnehåll tillgängligt utanför den egna sajten bidrar RSS till att skapa en helt ny typ av mediekonsumtion. Sociala medier som communities och bloggar är ofta en del av något större – ett ekosystem av liknande information från andra källor. RSS-tekniken gör det möjligt att syndikera information från olika avsändare och skapa helt nya tjänster.

Men den absolut största vinsten med RSS märker du varje dag på nätet. När du samlar flöden från dina favoritsajter i din läsare har du helt plötsligt skapat en egen mediakanal. Anpassad och utvald bara för dig.

RSS-läsare som Google Reader kan bland annat hålla reda på vilka flöden du läser ofta och vilka du läser mer sällan. Statistik från läsaren gör att du kan skruva inställningarna ännu bättre så att du får ditt mediainnehåll precis så som du vill ha det.

Aptrista RSS-läsare
Och det är ingen rocket science. Det XML-baserade formatet är enkelt och något som funnits nästan lika länge som nätet självt. Många avfärdar RSS för att det rent grafiskt inte är det sexigaste som finns. Men luras inte av den till synes enkla grafiska formen hos RSS-läsarna. De flesta läsare är förvisso aptrista när det gäller färger och lull-lull, men det har sina orsaker. När du samlar innehåll från hundratals källor blir RSS-läsaren en neutral plats där allt ska samsas. Minsta gemensamma nämnare får råda och fokus ligger ofta på funktioner och enkelhet, snarare än murriga teman med reflektionseffekter. Dock skulle det helt klart finnas utrymme för fler RSS-läsare med större möjligheter till personlig anpassning.


I DEL 1: Det är är RSS
I DEL 2:
Så får du igång RSS
I DEL 3: Här är fem populära RSS-läsare

Använder du RSS-läsare i ditt dagliga surfande?
Det är inte längre tillåtet att rösta.