Kommer ni ihåg Apple Macintosh Plus, den där lilla beige klumpen med en svartvit niotumsskärm? En slags föregångare till dagens iMacar skulle man kunna säga, och toppmodern på åttiotalet. Ställ en sådan bredvid en super-PC från 2007 med en stor widescreenskärm och den gamla Macen framstår som en relik från en svunnen tid. Att ens jämföra dem känns väldigt avlägset, men det är precis vad som gjorts och resultaten är minst sagt förvånande.

I ena ringhörnan hittar vi en Macintosh Plus från 1986 med version 6.0.8 av Apples operativsystem, en Motorola 68000 processor på hela 8MHz. RAM-minnet är maxat upp till hela 4MB, och till skapelsen hör en extern SCSI hårddisk på otroliga 40MB.

I den andra ringhörnan finns en PC med AMD Athlon 64 X2 (dual core) 4800+ (4.8GHz), 1GB RAM minne och en IDE-hårdisk på 120GB.

Man kan snabbt konstatera att det inte ser så ljust ut för den gamla Macen, dagens PC har en processor som är mer än 600 gånger snabbare och har 250 gånger mer RAM-minne. Att installera OS X Leopard på Macen är bara att glömma. Därför möts OS 6.0.8. och XP Professional SP2 i en duell.

Ser man bara på siffrorna har Macen inte ens chans, men det här testet går inte på benchmarks - istället fokuseras på de vanliga enkla arbetsmoment som en användare gör på sin dator. Word och Excel från Microsoft Office 2007 möter Word 3.01 och Excel 1.5 på den gamla Macen.

Utöver ett visst antal moment med bland annat klipp och klistra jämförs även hur snabbt datorn startar (tiden från att strömbrytaren trycks in tills skrivbordet är framme och datorn är färdig att användas). Sammanlagt testades 9 olika moment.

Resultatet är minst sagt oväntat - den över 20 år gamla Macintosh Plus är snabbare än PC:n! I hela 8 av 9 moment visar sig Apple Plus vara effektivare än AMD-datorn.

Testaren ställer sig frågan om man kan säga att Mac Plus är en bättre dator än dagens super-PC?

Självklart inte är svaret, 21 år har gjort mycket i den tekniska utvecklingen, den moderna PC:n kan göra saker som den gamla Macen aldrig ens kommer i närheten av. Men det viktigaste - det vi som användare märker - effektiviteten för användaren och upplevelsen av hur snabbt det går att arbeta med datorn har inte ändrats mycket alls de senaste två decennierna.

Orsaken är helt enkelt att OS 6.0.8 inte innehöll några onödiga funktioner, koden var enkel och effektiv. Den gjorde det den skulle göra, inget mer. Inga extra funktioner, inget grafiskt ögongodis.

Dagens operativsystem är mycket större och tyngre - OS 6.0.8. krävde 1MB hårddisk, Windows XP cirka 1,5GB och Windows Vista hela 15GB hårddisk.

Testresultaten visar att de vanligaste ordbehandlingsuppgifterna, och andra vanliga enkla moment går lika fort att göra på den över 20 år gamla Macen. Slutsatsen som testaren drar är att 20 års teknisk utveckling inte har gett någon effektivitetsökning alls.

  • Se hela testet med diagram och resultat här

Källa: Hubpages.com - testare: Hal Licino