Analysföretaget iSuppli brukar plocka isär diverse produkter för att se vilka komponenter som ingår och vad dessa kostar i inköp. Den här gången har turen kommit till 8-gigabytemodellen av iPod Touch.

Slutsumman på komponenterna hamnar på 147 dollar, alltså drygt hälften av försäljningspriset på 299 dollar. De dyraste komponenterna är skärmen (44 dollar), flashminnet (32 dollar) och kretskortet för video och audio (13 dollar). Med andra ord har Apple ungefär samma vinstmarginal på iPod Touch som på sina övriga produkter.

Innan man anklagar Apple för att ta ut rövarpriser bör man emellertid ha klart för sig att iSuppli inte inkluderat kostnaderna för produktutveckling, tillverkning, mjukvara, tillbehör, paketering, transport, marknadsföring och support.

För oss tekniknördar kan det vara kul att se att komponenterna kommer från en hel mängd olika företag, däribland Toshiba, Samsung, Hynix Semiconductor, Micron Technology, STMicroelectronics, Broadcom, Texas Instruments, Epson, Sharp, Balda, Wintex, Optrex och Marvell. De som till äventyrs trodde att Apple använder sig av egna komponenter får därmed lov att känna sig besvikna.

Källa:
Businessweek

Är iPod Touch värd priset på cirka 2900 kronor respektive 3800 kronor?
Det är inte längre tillåtet att rösta.