Enligt kolumnistveteranen Robert X. Cringley är WebKit, det öppna källkodsprojekt som utgör grunden för Safari och låter en mängd andra program rendera HTML och andra webbstandarder, basen i Apples framtida strategi.

Cringley ser framför sig hur Apple breder ut sig på konsumentelektronikmarknaden med fler mobila apparater med Internetkoppling. iPod touch och iPhone är bara början, och för att slippa förlita sig på något annat företag – Adobe för Flash eller Sun för Java – har Apple utvecklat WebKit.

Nästa logiska steg för Apple att ta i denna produktkedja anser Cringley är något det ryktats om ganska länge nu: iTablet. Till skillnad från andra som ryktat om denna tangentbordslösa Mac tror han dock inte att det kommer vara en fullfjädrad Mac. Istället kommer den marknadsföras mer som en jätteversion av iPod touch.

En av orsakerna att Jobs kan vilja presentera en så efterlängtad men samtidigt oväntad produkt i januari är att Applechefen kan vilja bräcka det uttalande som AT&T:s VD gjorde i förra veckan om att en iPhone med 3G kommer nästa år. Dessutom skulle den kunna skjuta Amazons Kindle i sank innan den hinner bli populär.