Den senaste tiden har vi kunnat läsa i flera tidningar om att "antalet skräddarsydda Applevirus har ökat explosionsartat" och att det pågår en "virusoffensiv mot Apple". Plötsligt framstår datorer med äpplelogga som minst lika osäkra som datorer med Windows. Men hur förhåller det sig egentligen?

Till att börja med kan vi konstatera att sajter som till exempel E24 blandar ihop begreppen ganska vilt. På sedvanligt kvällstidningsmanér kallar man all skadlig kod för "virus", något som skapar en falsk hotbild hos användarna.

Faktum är att det fortfarande inte finns ett enda virus till Mac OS X i det vilda, trots alla larmrapporter i media.

Under 2006 skapades tre stycken proof-of-concept-virus som fick namnen Leap, Macarena och Inqtana. Inte ett enda av dessa "virus" har dock påträffats på någon dator utanför antivirusföretagens laboratorier.

Enligt Symantecs expertis utgör dessa virus därför ingen fara för allmänheten överhuvudtaget: antalet infekterade datorer är noll och spridningen är obefintlig. Dessutom är alla kända proof-of-concept-virus väldigt lätta att ta bort.

Det som nu utpekas som "virusvåg" handlar i själva verket om trojaner och närmare bestämt om trojanen OSX.RSPlug.A som MacWorld tidigare har varnat för.

OSX.RSPlug.A är en så kallad DNSChanger som kan drabba porrsurfare som skriver in sitt administratörslösenord i syfte att installera en saknad "codec". När man sedan surfar vidare omdirigeras man till fejkade sidor som stjäl information från ens dator. (Läs vidare här).

OSX.RSPlug.A är den första trojanen till Mac OS X som någonsin har påträffats i det vilda, men spridningen är i stort sett obefintlig. Enligt Symantec är antalet drabbade datorer någonstans mellan 0 och 49 stycken i hela världen.

Så var kommer då alla larmrapporter om "virusvåg" mot Mac ifrån? Jo, bland annat från en intervju med Patrik Runald på antivirusföretaget F-Secure i onsdagens upplaga av Financial Times.

I intervjun säger Runald att man de senaste två åren enbart hittat 1-2 exempel på skadlig kod till Macen, men att man sedan i oktober hittat 100-150 "varianter" av skadlig kod. Andemeningen är att även Macanvändare bör skaffa antivirusprogram.

Vad som inte skrivs rent ut i artikeln är att dessa "varianter" alla rör sig om ovannämnda trojan. Det visar sig nämligen att skaparna av OSX.RSPlug.A har skickat ut flera olika varianter av trojanen som pekar på olika DNS-adresser i Ryssland och Ukraina. Dessa varianter på en trojan med liten spridning utgör alltså grunden för allt prat om "virusvåg" på Macen.

Så hur farligt är det då att använda en dator med Mac OS X i jämförelse med en dator med Windows? Tja, i samma intervju som varnar för trojanen OSX.RSPlug.A påpekas att antalet virus, trojaner och maskar till Windows nu har passerat 500 000 sammanlagt.