För de som älskar Googles Gmail och tycker att vanliga program är ett förlegat koncept nu när man kan göra nästan allt online via webbläsaren, har ännu ett litet steg tagits.

Det går nu nämligen att hoppa över iChat och chatta via AIM-protokollet direkt i Gmail. Kontakter från AIM dyker upp sida vid sida med Gmail-kontakter under "Chat" i kolumnen till vänster.

Till att börja med fungerar detta enbart i den engelskspråkiga versionen av Gmail, men Google jobbar för fullt på att lägga till den även på andra språk.

Att lägga till AIM i Gmails chatt är ett väldigt viktigt steg enligt Michael Osterman på meddelandeanalysfirman Osterman Research.

– Ungefär 75 procent av folk som chattar i jobbet använder AIM eller AIM för företag. Nu kan Gmail-användare se om den de tänkte skicka e-post till istället är tillgänglig för chatt istället. Vi har fått ett nytt alternativ för att ta kontakt med folk.

Vad som sägs i chatter kan sparas automatiskt och integreras då precis som vanligt i Gmail i "konversationstrådar" där du får en enkel översikt över vad som sagts mellan dig och varje enskild kontakt.

Enligt Google Gmail-blogg krävs Internet Explorer 7 eller Firefox 2 för att funktionen skall fungera, men ett snabbt test visar att det även går bra med Safari 3 i Leopard.

Var amerikanska systertidning rapporterade.