Efter att ha kollat in Pixelmators snygga hemsida, tittat på en flashig instruktionsfilm och ögnat igenom hela den föredömliga manualen så vill vi verkligen tycka om programmet. Vi tilltalas av att det bygger på öppen källkod, att det är snyggt och modernt och att det inte släpar på en massa gammalt bagage. Allt känns ju så rätt! Men när vi börjar arbeta med programmet krackelerar den tjusiga fasaden tyvärr ganska så snabbt.

Kanske beror det på att vi helt enkelt inte kan låta bli att jämföra Pixelmator med Photoshop? Det är dock svårt att bortse från likheterna när alla paletter och menyobjekt i Pixelmator ser mer eller mindre likadana ut, heter samma sak och återfinns på samma platser som i Photoshop. Många av de snabbkommandon som sitter i ryggmärgen fungerar också i Pixelmator (även om minst lika många saknas helt).

Lätt att lära sig
Om du tidigare arbetat med Photoshop är inlärningströskeln därför låg, för att inte säga obefintlig. Men för nybörjaren bör det inte heller vara några större problem att komma igång – förutom hjälpen under Hjälp-menyn finns det som tidigare nämnts en utmärkt manual och en trevlig instruktionsfilm att ladda hem från Pixelmator.com/support/manual.

Pixelmator utger sig för att vara världens första bildredigeringsprogram som bygger helt på Core Image, en del av Mac OS X som när det anropas använder din Macs grafikkort istället för huvudprocessorn för bildbearbetning. Detta ska ge blixtsnabb bildmanipulation och renderingar i realtid samtidigt som din Mac kan fortsätta att arbeta med annat i bakgrunden.

Man skulle ju därför kunna tro att en knappt halvårsgammal iMac Intel Core 2 Duo med ett grafikkort med stöd för Core Image och 128 megabyte VRAM skulle fungera utmärkt med Pixelmator, men tyvärr – trots 2,5 gigabyte RAM installerat hostar och hackar programmet så smått redan med en normalstor bild öppen och badbollen dyker upp titt som tätt.

Flyttar vi runt bilden snabbt på skärmen med handverktyget så börjar det hända riktigt märkliga saker. Det verkar som om grafikkortet trots löftena om motsatsen inte orkar med allt för mycket gymnastik. Det är inga problem att få saker och ting gjorda i Pixelmator, men programmet är inte det fartmonster som det utmålas som.

Verktygen
Verktygspaletten i Pixelmator innehåller de vanligaste verktygen för att manipulera fotografier och annan pixelgrafik. Vi tackar för klonstämpeln men saknar ett plåsterverktyg och ett polygonlasso. Det valda verktyget markeras genom att visas förstorat, här pipetten. Ett klick på för- eller bakgrundsfärgen visar Mac OS X standardfärgväljare.

Irriterande transparens
Det svarta, eller snarare mörkt grå gränssnittet är läckert och förföriskt vid första anblicken, men hur praktiskt är det egentligen? Många – som liksom undertecknad kanske passerat 30-årsstrecket med viss marginal – upplever att det kan vara svårt att arbeta med ljus text eller objekt med låg kontrast mot mörk bakgrund.

Tro det eller ej, men det finns en faktiskt en anledning till att text som ska vara läsbar vanligtvis återges med svart färg på vit botten...

Att alla paletter till råga på allt är halvtransparenta så att andra programfönster och skrivbordet i bakgrunden syns igenom gör inte saken bättre. Som tur är kan vi ändra visningsläge genom att trycka f på tangentbordet, vilket i Pixelmator växlar mellan fönsterläget med en mörkt grå, halvtransparent bakgrund (om fönstret är större än bilden) och helskärmsläget med svart bakgrund. I helskärmsläget slipper vi den irriterande transparensen samtidigt som kontrasten i gränssnittet blir något bättre.

Här kan vi också trycka ner mellanslagstangenten och flytta runt bilden fritt på skärmen med handverktyget. Vi saknar dock ett helskärmsläge med en ljusare, neutralt grå bakgrund.

Pixelmator är inte ett program för den som arbetar professionellt med grafik för webb eller tryck, men för den som bara vill snygga till eller leka lite med sina foton kan programmet vara ett trevligt alternativ.

Filtereffekter

Att applicera filtereffekter går ruskigt snabbt, precis som utlovat. Filtermenyn innehåller 50 av de standardfilter som finns inbyggda i Mac OS X Core Image. Flera av filtren i Pixelmator har den ganska läckra repfunktionen där man sätter centerpunkten för den valda effekten genom att slänga ut ett rep i bilden. Lite som att fiska! Tyvärr går det inte att zooma in eller ut när en filterdialog är öppen vilket ibland kan göra det svårt att göra en förhandsbedömning av resultatet.

Lagberbaserad bildredigerare

Pixelmator är en lagerbaserad bildredigerare. Om du inte arbetar med lager i dag så är det hög tid att börja! Tänk på lager som ett antal transparenta filmer som du lägger ovanpå varandra. Det du lägger till i ett lager kan du redigera och flytta runt oberoende av vad som ligger i ovan- eller underliggande lager. I Pixelmator kan du ställa in exakt samma blandningslägen som i Photoshop. Något stöd för justeringslager finns inte i denna första version av Pixelmator, vilket är synd då alla justeringar som görs därmed blir förstörande då de görs direkt på bilden.

Justera nivåer

Att justera nivåer fungerar som förväntat, men tyvärr går det inte att skriva in egna siffervärden utan vi är hänvisade till att dra i spakarna. Vill man inte göra det kan man få en skön autojustering gjord genom att istället välja Image > Auto Levels direkt i menyn.

Filbläddraren

Om du ska öppna en bild som ligger i ditt iPhoto-bibliotek eller i mappen Bilder i din hemmamapp så kan du använda den inbyggda filbläddraren. Ligger bilden du vill arbeta med någon annanstans tycker Pixelmator-bröderna att du får öppna den på det gamla vanliga sättet.

Ändra upplösning och storlek

Att ändra upplösning och storlek på bilden fungerar bra. Förminskade bilder brukar dock behöva skärpas till en del och det finns två olika filter för detta, Sharpen Luminance respektive Unsharp Mask. Resultatet blir dock ganska grovhugget.

Billigt program
Jätten Photoshop kostar omkring 10 000 kronor och innehåller hundratals funktioner som hemmapularen aldrig kommer att använda.

Pixelmator ger tillgång till de vanligaste verktygen för under 400 kronor, dessutom i en modern och läcker förpackning.

Även om vi inte är så imponerade av denna första version och trots allt saknar en del av de lite mer avancerade verktyg som vi är vana vid så antyds det att mycket kommer att läggas till i framtida versioner. Vi ser därför fram mot att testa Pixelmator 2.0.

Betyget för Pixelmator 1.0 blir:

+ Här hittar du fler tester!

Gillar du Pixelmator?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Tillverkare: Pixelmator Team Ltd.
www.pixelmator.com
Pris: ca 380 kr.
Systemkrav: Mac OS X 10.4 Tiger eller senare samt ett grafikkort med stöd för Core Image.

Lågt pris, modernt gränssnitt, lovande framtidsutsikter.

Begränsad funktionalitet, dålig prestanda.

Betyg: