Firefox skall bli snabbare, stabilare, enklare och framförallt säkrare, detta lovar Mozilla Foundation nu när första betan av Firefox 3 är släppt.

Beta betyder inget annat än just beta och rekommenderas enbart till utvecklare men givetvis hindrar inte det den nyfikne. Tillhör man någon av dessa kategorin går det att redan nu prova på följande funktioner.

Säkerhet
Med hjälp av ett klick på faviconen kommer information om vem som äger webbsidan man är inne på. I kommande versioner kommer även information om eventuella SSL-certifikat visas.

Firefox 3 kommer försöka varna om man råkar stiga in på en webbsida känd för att sprida program som kan sabotera ens dator, så kallade malware. Misstänkt förfalskade webbsidor kommer ej heller visas. Vid felaktiga SSL-certifikat kommer Firefox meddela tydligare och striktare felinformation än tidigare.

Nu finns också versionhantering för tilläggen och Firefox 3 kommer avaktivera äldre, osäkra tillägg.

För Windows-användare fungerar programmet ihop med anti-virusprogram på ett sådant sätt att den säger till vid nerladdning av vissa typer av filer. Firefox problem med att respektera Windows Vistas föräldrakontroll är också ett minne blott.

Användarvänlighet
Bland nyheterna som Mozilla lagt under sektionen användarvänlighet återfinns bättre lösenordhantering, snabbare installation av tredjeparts-tillägg, en helt ny nerladdningshanterare som bland annat låter en fortsätta ladda ner en avbryten fil, även om man startat om webbläsaren eller om nätverket gått ner.

Flikar
Det går nu att spara flikar vid avslut, dessa är också omgjorda funktioner för att scrolla i flikarna och det som kallas quickmenu är nytt. En grupp bokmärken som öppnas gör det i nya flikar utan att stänga de gamla först.

Bättre integrerat med operativsystemen
Till de mindre nyheterna hör att det går att ändra storlek på adress- och sökfältet medan större talar om att Firefox nu är ett Cocoa-program i Mac OS X med stöd för till exempel operativsystemets inbyggda stavningskontroll och knappar. Även Growl-meddelandestöd finns. Windows Vista-användare kan glädjas med att med att Firefox 3 använder windows egna menyer.

Smarta bokmärken
Den som använder smarta mappar i Mac OS X kommer gilla sättet Firefox 3 hanterar bokmärken. Det går att lägga in nyckelord till bokmärkena och därefter organisera dem efter dessa. Andra premisser kan vara senast, mest eller minst besökta, alternativt en kombination av dessa.

Under huven är förändringarna markanta och involverar en ny renderingsmotor med versionnummer 1.9. Med hjälp av den lovas det både snabbare och snyggare sidor.

Firefox har från vissa håll fått kritik för att inte vara det snyggaste syskonet i webbläsarskaran, i alla fall i Mac OS X-sammanhang. Firefox 3 bjuder till en viss del på ett nytt utseende som original men med alla de teman som går att ladda hem har vi hittat en som fräschar upp den kommande räven riktigt rejält. Temat heter Proto och ladda hem via addons.mozilla.org.

Ladda hem Firefox 3 Beta 1