Philipp Lenssen driver bloggen blogoscoped.com, där han huvudsakligen skriver om Google och teknologirelaterade ämnen. Nyligen satte han sig ner och tänkte igenom hur Googles Gmail skulle ha sett ut om det istället var Microsoft som designade mejltjänsten.

Först och främst är ju namnet helt fel. Med bara fem bokstäver skriker det efter fler ord. "Windows Live GMail" blir bättre.

Att fylla ut hela inboxen med information om de olika mejlen duger inte, istället trängs allt detta ihop till vänster för att lämna plats åt en massa övertydlig hjälptext som i Hotmail.

För att göra livet tryggt för användarna görs alla länkar, bilder och filer från okända avsändare otillgängliga för användare som inte letar upp inställningarna.

http://gmail.microsoft.com? Vilket skämt. http://by114w.bay114.gmail.live.com/mail/mail.aspx?rru=home ska det vara.

Att ha små lättigenkännliga markeringsrutor är så passé. Istället skall små brevikoner ligga till vänster om mejlen.

Bara textreklam kommer man inte långt med, så in med en banner överst på sidan och banners instoppade lite här och där i mejl och på andra ställen.

När användaren loggar in är det alldeles för kallt och trist att direkt visa inboxen. Istället visas en välkomstsida som dessutom smidigt talar om hur mycket av de två megabyten som användaren har ledigt.

Sist men inte minst måste färgsättningen ändras. Minimalistiskt vitt och ljusblått ersätts med nyanser av blått och lila, plus lite extra färger för att piffa till det.

Sökfunktionen flyttas ner till högra hörnet. Och ersätts av en gul hund.

I morgon lovar Philipp att han skall visa hur Windows Vista hade sett ut om Microsoft låg bakom designen...