Safari 3 har redan funnits ute som betaversion till både Tiger och Windows sedan i somras, men även om vissa av nyheterna har kunnat användas tidigare så innebär ändå Leopard vissa nyheter. Den som puffats på mest av Apple är förmågan att enkelt skapa egna Dashboard-widgetar.

I Safaris verktygsfält, som i övrigt ser sig ganska lik ut, finns en ny knapp försedd med en liten sax. Om du klickar på denna aktiveras funktionen Öppna i Dashboard, som låter dig markera ett område på en hemsida och förvandla detta till en widget.

Markeringsverktygen kan hjälpa till och anpassar sig till att passa tydligt markerade områden. Här är ett exemepl från MacWorlds hemsida. Flyttar du den lilla ruta som dyker upp när du väljer “Öppna i Dashboard” över tabellen över nya inlägg i forumet ställer den automatiskt in rätt passform för att få med hela listan.

När du är någorlunda nöjd klickar du helt enkelt för att placera markeringen, sedan dyker små bollar upp i hörnen och låter dig ändra området. Detta kan behövas om det område du vill förvandla till widget till exempel överlappar två områden på en sida, då fattar nämligen inte markeringsverktyget hur detta område ser ut.

När området väl är definierat klickar du på Lägg till, så öppnas Dashboard och en ny widget tar form. Efter en liten stund laddas den del av sidan du markerade in och fungerar nu precis som i safari. Klickar du på en länk öppnas denna i Safari.

Du kan även ändra utseende på widgeten genom att klicka på det lilla i:et nere till höger. Det finns i nuläget sex olika mönster att välja mellan, och även möjlighet att i efterhand ändra form på urklippet.

Safari indexerar numera texten på alla sidor som besöks, vilket gör att du kan söka efter en bit text och få fram sidor du tidigare besökt där denna text förekommer. På så sätt slipper du komma ihåg adresser eller namn på sidor du besöker och kan fokusera på innehållet istället. För att komma åt funktionen väljer du helt enkelt “Visa all historik” från Historikmenyn. Då dyker en lista över besökta sidor upp med ett litet sökfält upp till höger.

  • När Safari visar en PDF dyker nu ett litet verktygsfält upp där du kan zooma in och ut, spara filen samt öppna den i Förhandsvisning.
  • I Historikmenyn finns en ny funktion vid namn “Öppna alla fönster från senaste sessionen”. Om du avslutar Safari med flera flikar och fönster öppna kan du när du startar programmet nästa gång få tillbaka alla dessa genom att välja det föregående alternativet.
  • Om du råkar stänga ett fönster finns även då räddning. Välj alternativet “Öppna senast stängda fönster igen,” också under Historik.
  • Du kan nu ändra storlek på textfält. De fält som detta är möjligt i markeras med ett par små streck i nedre högra hörnet. Ändra storlek genom att helt enkelt ta tag där och dra.