En av de nya funktioner i Leopard som det kanske inte pratats så mycket om men som kan ha stor praktisk nytta är Quick Look. Medan Preview (förhandstitt) har kommit att bli ett program med betydligt mer potential än enbart förhandstittar har Quick Look kommit för att ge Macanvändare en förhandstitt som är just bara det.

Markera en fil i Finder och tryck mellanslag. Genast dyker ett halvgenomskinligt fönster upp där innehållet visas. Fönstret stannar kvar tills du trycker mellanslag igen och det går att markera andra filer för att direkt se en förhandstitt av dessa. Detta fungerar lika bra med musen som med tangentbordet. Windowsanvändare som är vana med denna funktionalitet kan med andra ord andas ut, nu slipper vi markera alla dokument vi vill titta på och kan enkelt flytta runt i en mapp med pil upp och pil ner.

Det går förutom att se en förhandstitt på till exempel en bild även att bläddra i dokument med flera sidor. Testa att öppna Quick Look på exempelvis en PDF. Du kan då enkelt bläddra i dokumentet. Detta fungerar med de flesta vanliga filformat, inklusive till exempel Keynote-presentationer och Microsoft Word-, Powerpoint- och Excelfiler (även i de nya formaten som kom med Office 2007). I Excelfiler går det dessutom att mellan de olika kalkylbladen om det finns flera.

En fråga som ofta dyker upp på forum från nya Macanvändare är hur man kan spela upp MP3-och andra ljudfiler utan att behöva lägga in dessa i iTunes. Vill man hitta ett speciellt ljudklipp bland hundratals är det ganska omständligt att använda sig av iTunes, och vill man inte fylla sitt bibliotek med annat än musik måste man dessutom ta bort dessa efter man är klar.

Tidigare har rekommendationen ofta varit att använda exempelvis QuickTime Player eller VLC. Nu går det dock utmärkt att snabblyssna på ljudfiler eller snabbtitta på videoklipp direkt i Finder med Quick Look. Markera en ljudfil och tryck mellanslag så spelas den upp automatiskt. Självklart fungerar det lika bra med denna filtyp som andra att helt enkelt bläddra runt i mappar med hjälp av piltangenterna eller musen.

Redan nu kan Quick Look visa och spela upp en stor mängd filtyper, men inte vad som helst. Apple har dock varit förutseende nog att göra detta modulärt, vilket innebär att utvecklare kan använda Apples redskap för att skapa insticksmoduler till Quick Look som ger funktionen möjlighet att visa filer i andra format. Man kan till exempel tänka sig att utvecklarna av ett CAD-program möjliggör enkla och snabba förhandsvisningar av ritningar gjorda i programmet.