Idag börjar en ny artikelserie här på MacWorld. Under beteckningen Dagens Leopard kommer vi att varje dag guida er till en av de många nyheterna i Mac OS X 10.5 Leopard. Guiderna börjar enkelt men kommer allt eftersom tiden går bli mer och mer avancerade och verkligen gå på djupet i de nya möjligheter som Leopard erbjuder.

Först ut är passande nog det första steget i äventyret Leopard – installation. Mac OS X är visserligen ett av de system som troligtvis är enklast att installera och även de utan djupare kunskapar kan lätt klara uppgiften. Men det finns ändå en del saker att tänka på för en smärtfri uppgradering.

Det första du ställs inför när du packat upp kartongen med Leopard, matat in skivan och med spänd förväntan startat om datorn är de tre olika installationstyper som erbjuds. Vilken av dessa du bör välja beror lite på vilken slags användare du är. Oavsett vilken typ du väljer är det bra att ha en fräsch backup till hands.

Uppgradera: Detta är den snabbaste installationsformen. Denna typ har genom åren ofta vållat vissa problem och för de flesta användare rekommenderar vi den inte. Undantaget är om du har lämnat din Mac mer eller mindre i ursprungligt skick och inte installerat några nya systemtillägg eller på annat sätt gjort Macen mer personlig.

Arkivera och installera, behåll inställningar: Den här installationstypen låter dig börja om med ett helt fräscht system där du själv efter hand kan installera de systemtillägg och annat som du tidigare haft och märker att du fortfarande vill ha. Din användare bevaras precis som den var och du behöver inte göra om några inställningar. Denna installationsform är ett enkelt sätt att uppgradera utan att riskera trubbel med “skräp” du installerat tidigare. Om du inte vet vad du ska välja är detta den rekommenderade installationstypen.

Arkivera och installera, behåll ej inställningar: Samma som ovan, men du blir tvungen att skapa en ny användare och själv föra över de saker du vill ha och behöver från ditt gamla konto. Om du har upplevt att din Mac är lite seg eller har andra problem kan denna installationstyp vara en bra idé. Tänk dock på att det kan ta mycket tid att manuellt föra över allt du behöver från din gamla hemmapp.

Radera och installera: Om du vill börja om på helt ny kula kan du välja denna installationstyp. För de flesta är detta ett mindre bra alternativ.

Om du bara väljer en hårddisk att installera på, en installationstyp och sedan startar installation kommer din hårddisk att fyllas med en hel del onödiga filer. Till exempel kopierar installationsprogrammet in över en gigabyte skrivardrivrutiner som många av oss inte alls behöver. Du kan också välja bort språk som du inte behöver för att spara lite utrymme.

Efter dessa val är det bara att köra igång installationen och efter en inte allt för lång stund kommer din Mac slå upp ögonen med ny lyster. Sedan är det bara att börja utforska.