Mac OS X-Tips: Video och Quicktime


130. Mellanslag-tangenten pausar eller startar filmer i Quicktime Player och andra filmvisare, den pausar eller startar dessutom bildspel i Finder och iPhoto och musik i iTunes. I Safari fungerar mellanslag som »pagedown« och Shift- mellanslag fungerar som »pageup«.131. Visa en film i Fullskärm. Starta terminalen och skriv in
osascript -e ‘tell application “Quicktime Player” to present movie 1’
och slå retur så kommer filmen som är aktiv i Quicktime Player att visas i fullskärm. Om du vill ha kommandot lättåtkomligt så väljer du Spara från Arkiv-menyn. Döp den till Quicktime Fullskärm eller liknande och skriv sedan in raden i rutan under rubriken »Kör detta kommando (ange fullständig sökväg)«. Nu kan du välja kommandot från Arkiv-menyn, under Bibliotek.


132. Visa video i bakgrunden. När du ser på en film i fullskärmsläge klickar du på F11 för att aktivera visa skrivbordet-funktionen i Exposé. Klicka på skrivbordet för att byta till Finder och tryck nu på F11 igen. Nu kommer din film nu spelas upp bakom Finder, men framför skrivbordet.


133. Det går att flytta kontrollrutan när man ser på en film i fullskärmsläget med Quickttime Player. Quicktime Player kommer ihåg var man placerade kontrollrutan nästa gång du tittar i fullskärmsläge.


134. När du ser på en film i Quicktime Player så kan du stänga av ljudet genom ett klick på högtalarsymbolen till vänster. Klicka en gång till så får du tillbaka samma ljudvolym som tidigare.


135. Om du vill lyssna på en låt baklänges så öppnar du den i Quicktime Player och väljer »Visa filmegenskaper«.


136. Det är lätt att dela med sig av en videofilm. Öppna filmen i Quicktime Player och slå kommando - Alternativ - S eller välj »Dela...« från Arkiv-menyn och välj om du vill skicka den med mejl eller lägga upp den på .Mac.137. Om du kopplar in en videokamera till din Mac (precis som när du importerar en film i iMovie) så kan du visa video för dina vänner via iChat. När du har bjudit in dem så trycker du på Play på din kamera. Nu kommer de kunna se vad du spelar upp från kameran i sitt iChat-fönster.

Mac OS X-tips: Bättre förhandsvisning


138. Du kan lägga till nyckelord till dina bilder som du har öppna i Förhandsvisning genom att slå Kommando - I.


139. Du kan göra bokmärken i Förhandsvisning antingen från bokmärkesmenyn eller med kortkommandot Kommando - D. Det går att göra bokmärken för enskilda bildfiler eller för speciella sidor i längre pdf-dokument. Det går att öppna filer via bokmärkesmenyn och hoppa direkt till aktuellt ställe i dokumentet.


140. I pdf-dokument kan du enkelt lägga till Notationer. Antingen en text eller en röd oval. För att göra radmatningar när du skriver en notationstext så håller du ner Alternativ-tangenten samtidigt som du slår Retur.


141. Du kan dra en mapp med bilder på programmet Förhandsvisningssymbol i dockan. Då kommer alla bilder som finns i mappen att läggas i Förhandsvisnings utdragslåda. Håll ned Kommando - Alternativ när du drar mappen till Förhandsvisning.


142. När du har många bilder i Förhandsvisnings utdragslåda så kan du välja sorteringsordning på dem genom att hålla ned Kontroll och musknappen på en bild i utdragslådan.


Alla 166 tips för Mac OS X