Mac OS X-tips: Bli bättre på Exposé


115. Du kan ta fram Exposé-bubblan via terminalen. Öppna terminalen och skriv in
defaults write com.apple.dock wvous
-floater -bool true

så dyker den upp. När du vill ta bort den så ändrar du true till false i raden. Öppna terminalen och skriv
defaults write com.apple.dock wvous
-floater -bool false

Så försvinner den. Du måste starta om Dock för att den ska försvinna eller dyka upp. Det gör du genom att logga ut och in igen eller via terminalen. Skriv
killall Dock116. Istället för att låta fönstren åka ut åt sidorna kan du få dem att samlas i en liten ruta genom att i terminalen skriva in
defaults write com.apple.dock wvous
-olddesktop -bool false

När du vill ändra tillbaka till den vanliga varianten så byter du ut false mot true. Öppna terminalen och skriv in
defaults write com.apple.dock wvous
-olddesktop -bool true

Du måste starta om Dock för att den ska försvinna eller dyka upp. Det gör du genom att logga ut och in igen eller via terminalen. Skriv
killall Dock


117. Klicka på F9 för att få fram Exposé för alla program som du har igång. Sedan använder du Tab-tangenten för att byta mellan de olika fönstren och när du har hittat rätt så trycker du ner Retur-tangenten.

Mac OS X-tips: Tänk på säkerheten


118. I Mac OS X kan du nu välja att kryptera dina swapfiler. Gå in i Systeminställngar och klicka på Säkerhet och kryssa sedan för »Använd säkert virtuellt minne«.


119. I Förhandsvisning kan du välja att kryptera en pdf-fil och sätta lösenord på den så att ingen kan läsa den utan att du ger dem tillåtelse. Välj Spara som och kryssa i kryssrutan »Kryptera« så får du sedan fylla i ett lösenord för dokumenten.120. Skivverktyg kan nu räkna ut kontrollsummor för skivavbilder, både md5 och CRC32-summor. Starta Skivverktyg och markera avbilden du vill se kontollsumman för. Välj sedan »Kontrollera...« eller »Kontrollsumma« från menyn »Avbilder«.


121. Inne i Systeminställningarna, under »Fildelning« och fliken »Brandvägg« kan du nu ställa in »stealth mode«, eller »dolt läge« på svenska. Med dolt läge aktiverat är det svårt för en hacker att hitta din maskin över Internet. Klicka på knappen »Avancerat...« så kommer panelen där du kan starta dolt läge fram.


122. Du aktiverar brandväggsloggen inne i Systeminstlällnigar. Klicka på »Fildelning« och sedan på fliken »Brandvägg« och knappen »Avancerat...« och kryssar för rutan som aktiverar loggfilen.


123. Skydda privat information i Safari. Om du sköter dina bankärenden på jobbet kan det vara smart att aktivera privat surfning i Safari innan du gör det. Du aktiverar privat surfning genom att bocka för Privat surfning i Safaris huvudmeny. Privat surfning är alltid av när du öppnar Safari, även om det var på när du senast avslutade programmet.124. Testa dina lösenord. Mac OS X har en inbyggd assistent för att testa hur bra dina lösenord är. Du hittar den bland annat i lösenordsinställningarna för ditt konto. När du klickar på Ändra lösenord så ser du en knapp med en nyckel på panelen som kommer fram. Om du klickar på nyckeln så kommer assistenten fram och du kan dels få förslag på bra lösenord, men också testa de du redan använder. Assistenten finns också i programmet Nyckelhanterare. Välj Nytt lösenordsobjekt från Arkivmenyn och klicka därefter på knappen med nyckeln på. Välj Manuellt från menyn och skriv i rutan efter »Förslag« för att testa hur bra dina nuvarande lösenord är. Klicka på Avbryt i Nyckelhanteraren för att avsluta.


125. I Nyckelhanteraren kan du enkelt göra säkra anteckningar. Anteckningar som inte går att läsa om man inte har rätt lösenord. Nyckelhanteraren ligger i mappen »Verktygsprogram«.


126. Certifikatassistenten hjälper dig att skapa ett digitalt certifikat som du kan använda i Mail för att visa att dina brev verkligen kommer från dig. Med digitala certifikat kan man också kryptera sina brev. Assistenten startar du inifrån Nyckelhanteraren. Den finns i den första menyn som heter »Nyckelhanterare«.


127. Du kan säkerhetsradera ledigt utrymme. Sju eller 35 gånger kan du väja att systemet ska skriva över dina raderade filer. Du hittar funktionen inne i Skivverktyg. Markera din disk och klicka på fliken »Radera«. Klicka sedan på knappen »Radera ledigt utrymme...« så kommer panelen fram.

Mac OS X-tips: Två tips för Itunes


128. Gör backup på hela ditt iTunesbibliotek. Gå till iTunes inställningar, klicka på Avancerat och ändra så att »Data-DVD« eller »Data-CD« är aktivt under fliken »Bränna«. Nu skapar du en ny spellista som du lägger in alla dina låtar i. Klicka på Bränn-knappen så kommer iTunes att bränna en skiva i taget och be dig stoppa in en ny tills hela ditt bibliotek är kopierat.


129. Om du behöver betygsätta många låtar så klicka på »Mitt betyg«-kolumnen så din musik sorteras efter betyg. Nu börjar du betygsätta låtarna med den översta först. När den har fått ett betyg så försvinner den ner i listan och du kan betygsätta nästa.


Alla 166 tips för Mac OS X