Mac OS X-tips: Genvägar i Mail


99. Det sägs att Steve Jobs inte gillar påskägg eller ens vill att namnen på enskilda utvecklare hos Apple ska komma ut. Trots det så har gänget som har satt ihop Mail skickat med några bilder på sig själva. Öppna bilden senders.tiff om du vill se den. Du hittar bilden gömd i Mail. Den ligger i mappen /Applications/Mail.app/Contents/Resources/


100. Inne i programmet Nyckelhanterare har en utvecklare glömt kvar sin att göra lista. Om du vill läsa vad de har kvar att göra så heter den TODO och du hittar den om du går till mappen /Applications/Utilities/Keychain Access.app/Contents/Resources/


101. Dra en fil till Mailsymbolen i dockan för att enkelt skapa ett nytt brev med filen du just drog till Mail bifogad som en bilaga.


102. Om du vill skicka ett html-mejl så gör du först din html-sida och sedan tittar du på den i Safari. Där väljer du Kommando-I. Nu skapas ett nytt brev i Mail där din html-sida tillsammans med bilderna finns inbakade. Du kan vara tvungen att lägga upp din sida på en server för att bilderna ska komma med.

Mac OS X-tips: Sköna tips för Safari


103. En webbadress som inte är en länk kan du markera och dra upp till flikraden, då öppnas en ny flik med sidan.


104. När man drar omkring bokmärken i Bokmärkesläget i Safari så drar man dem med fördel över de svarta trianglarna som finns till vänster om mapparna, då öppnas inte mapparna.


105. Filer som laddas hem med Safari har en statussymbol som fylls i takt med att filen blir nedladdad. Om du avbryter nedladdningen så räcker det med att dubbelklicka på filen för att få Safari att fortsätta hämta hem den igen.


106. I Finder kan du i filers »Visa info«-fönster (kommando - I), under »Mer info«-fliken, se var filer som är nedladdade med Safari kommer ifrån. Du kan se både en webbadress till filen och en webb-adress till sidan som länkade till filen.


107. Klistra in en nedladdningslänk direkt i Safaris »Hämtade filer«-fönster så laddas filen hem.


108. Du kan spara websidor i Safari som »webbarkiv«. Då sparas allt innehåll på websidan i den sparade filen.


109. För att ladda hem exempelvis en Quicktime-film från en webbsida kan du visa Aktivitetsfönstret och leta reda på filmen. När du har hittat filen i fönstret så håller du ner Alternativ-tangenten och klickar på den. Filmen laddas då ner till din hårddisk.


110. När man har många bokmärken är det svårt att få alla mapparna att få plats på bokmärkesraden. Du kan byta ut namnen mot symboler så får du plats med fler. Öppna Bokmärkesvyn genom att klicka på Bokmärkessymbolen och sedan på det bokmärke du vill ändra. Därefter öppnar du »Specialtecken« från »Redigera«-menyn. Där kan du välja de symboler du vill ha på dina mappar.


111. Även om du har alla dina bokmärken i mappar så lägg till de sidor du besöker ofta som vanliga bokmärken till höger om dina mappar. Nu kan du gå till dem genom att slå kortkommandot Kommando - 1, Kommando - 2, Kommando - 3 osv till siffran nio.


112. Håll ner Kommando och klicka på namnet på namnlisten för att visa hierarkin för webplatsen. För att gå högre upp i nivåerna väljer du bara den nivå som du vill hoppa till.


113. Om du inte gillar att vissa skivavbilder öppnas automatiskt så kan du ändra det under inställningarna inne i programmet Skivverktyg.


114. För att spara en länk eller en bild till din hårddisk så trycker du ned Kontroll och klickar på länken. Om du vill kunna välja var du vill spara filen så håller du också ner Alternativ-tangenten.


Alla 166 tips för Mac OS X