Mac OS X-tips: Bästa knepen för Dashboard


82. Kommandotangenten och ́-tangenten (accenttecknet) tar fram eller gömmer widgetraden när du har Dashboard aktiverat.


83. När widgetraden är synlig så skrollar du med höger eller vänster pil-tangent samtidigt som du håller ner kommandotangenten. Det går bra att skrolla runt ett helt varv genom att fortsätta klicka.


84. För att ta fram stängningsrutan till en widget utan att ta fram widgethanteraren så håll ner alternativtangenten. Stängningsrutan dyker nu upp på de widgetar du musar över.


85. Visa widgetar bara en kort stund. Klicka på F12 så att Dashboard kommer fram, men fortsätt att hålla in F12 tills du har sett det du vill se och först då släpper du upp tangenten. Nu försvinner Dashboard direkt.


86. Dra ut en widget från widgetraden men släpp inte upp musknappen utan tryck istället på F12 så Dashboard försvinner. Nu kommer den widgeten att stanna framme tills nästa gång du aktiverar Dashboard.


87. Om du drar ut widgeten från widgetraden istället för att klicka på den så kan du direkt placera den där du vill ha den.


88. Många menyradsikoner går att använda fast Dashboard är aktivt. Klicka på en ikon och håll kvar musknappen nedtryckt och dra pekaren uppåt mot kanten av skärmen så öppnas menyn. Du måste välja något från menyn annars så stängs Dashboard när du klickar någon annanstans.


89. Om du behöver skriva av något från en widget så tar du fram dashboard och sedan trycker du kombinationen Kommando och mellanslag så att Spotlight aktiveras. Pekaren står nu i inmatningsfältet till Spotlight och du kan skriva din text eller dina siffror. Sedan markerar du texten, klipper ut den och klistrar in den där du vill ha den.


90. Du kan också använda Spotlight för att starta något program eller öppna en fil fast du har Dashboard aktiverat. Det går att använda programmet som vanligt bakom Dashboard. Du kan dock inte klicka, för då försvinner Dashboard.


91. Ladda om en widget om den inte visas ordentligt. Håll kommandotangenten nedtryckt och tryck sedan på R-tangenten. Detta gör att en markerad widget laddas om med en liten snurreffekt.


92. Om du har lagt till en widget och den inte syns i widgetraden så tryck på pilarna så alla widgetar passerar förbi så dyker den förmodligen upp efter ett varv.


93. Se saker i slow-motion. Om du håller ner shift-tangenten så går många saker i slow-motion, Dashboard startar långsamt, widgetraden visas långsamt och widgetar öppnas och försvinner långsamt.


94. »Morpha« från symbol till widget. Dra ut en widget från widgetraden och håll kvar pekaren, med musknappen nedtryckt, på widgeten. Då kommer widgeten att »morpha« fram till sin riktiga storlek. För att bara titta på effekten eller på hur en widget ser ut så drar du ut widgeten från widgetraden, men släpper inte upp musknappen och håller kvar pekaren på widgeten. När widgeten har fått sin riktiga storlek (eller när du vill) så drar du ner den till widgetraden igen. Den krymper då ihop till sin symbol igen. Håll ner shift för att se det i slow-motion.


95. Så här gör du för att lägga in ett eget foto i pusselwidgeten. Aktivera pusselwidgeten i Dashboard. Stäng Dashboard. Välj ut den bild du vill använda. Markera den i Finder och börja dra den. Tryck ner F12 så att Dashboard aktiveras och dra och släpp din bild på pusselspelwidgeten.


96. Ta en skärmdump av en widget. När Dashboard är aktiverat så håller du ner kommandotangenten och shift-tangenten och trycker sedan på 4. Tryck sedan på mellanslagstangenten så blir pekaren till en kamera. Musa fram till den widget du vill ha en bild av. Tryck ner returtangenten för att ta bilden.


97. Ta bort Dashboardsymbolen från dockan. Kontroll-klicka på symbolen så du får upp den lilla menyn. Från menyn väljer du »Ta bort från Dock«. Dashboard rullar fortfarande på i bakgrunden, men ingen symbol syns i dockan. Vill du ha tillbaka ikonen drar du den till dockan från Programmappen.


98. Stäng av Dashboard. Om du inte använder Dashboard och inte vill att det ska rulla i bakgrunden så kan du stänga av det med hjälp av terminalen. För att stänga Dashboard skriver du:
defaults write com.apple.dashboard mcx-disabled -boolean YES
För att starta Dashboard skriver du:
defaults write com.apple.dashboard mcx-disabled -boolean NO
Efter texten trycker du på retur-tangenten. Du måste starta om Dock för att stänga av eller starta Dashboard. Skriv:
killall Dock


Alla 166 tips för Mac OS X