Mac OS X-tips: Spotlight och smarta mappar

67. Smarta mappar, som du kan göra när du slår Kommando-F, är egentligen textfiler. Tillägget .savedSearch gör att systemet känner igen dem som just smarta mappar. Du kan alltså redigera dem i exempelvis Textredigeren. Ändra tillägget till .txt för att manuellt skriva in dina sökkriterier och spara sedan filen och ändra sedan tillbaka ändelsen till .savedSearch.

68. Om du ofta använder andra inställningar än de Apple har valt att Kommando-F-fönstret ska ha så kan du ändra standardfilen. Det finns inte någon inställning för det så du får göra det manuellt. Gör först en smart mapp som har de sökkriterier som du vill att Kommando-F ska ha i fortsättningen. Klicka på Spara-knappen och välj att spara den på skrivbordet. Öppna ett nytt Finder-fönster och välj »Gå till mapp...« från Gå-menyn i Finder. Skriv in /System/Library/CoreServices/ och tryck på Retur-tangenten. Leta reda på Finder i resultatrutan. Kontroll-klicka på Finder och välj »Visa paketets innehåll« från menyn. Öppna mappen Contents och sedan mappen Resources. Dra filen default_smart.plist till din Dokument-mapp så du har en backup på den om du vill byta tillbaka igen. Döp om din sparade fil till default_smart.plist. I dialogrutan som kommer fram klickar du för »Använd .plist«. Dra sedan din fil in i Resources-mappen. I dialogrutan som dyker upp klickar du på »Autentisera« och i nästa dialog klickar du på »Ersätt«. När du blir ombedd att skriva in ditt lösenord så gör du det. För att förändringen ska börja synas så startar du om Finder. Du kan starta om Finder genom att hålla ner Alternativ och klicka på Finder-symbolen i Dock. Välj »Starta om« från menyn som dyker upp.


69. När sökresultatet har kommit fram under Spotlightsökrutan så kan du hoppa till »Bästa sökträff« genom att hålla ned kommando-tangenten. Om du sedan fortsätter att hålla ned den så hoppar du till första valet i de olika kategorierna genom att också trycka ner nedåt-pil-tangenten. Håll kvar pekaren över ett sökresultat så kommer strax en liten ruta fram som visar var filen finns och vad den heter.

70. Om du vill öppna mappen ovanför en fil eller en mapp i Spotlights sökresultat så Kommando-klickar du på filen. I Spotlightfönstret får du samma resultat med Kommando - R.

71. Om du har gjort en smart mapp och vill göra en till med nästan samma sök kriterier så öppnar du den tidigare mappen och när du är klar med dina inställningar så håller du ner Alternativ-tangenten. Knappen »Spara« ändras då till »Spara som«.

72. Ställ dig i den mapp som du vill att din smarta mapp ska söka i innan du slår Kommando - F så kommer sökning i den mappen att vara förvald i sökkriterierna.

73. Du kan se hur sök-kriterierna för en smart mapp ser ut om du väljer att visa info på mappen och sedan viker ner den svarta triangeln framför Allmänt i informationsrutan.

 74. Lägg till bokmärken för de sökkriterier du behöver klicka på »Annat...« för att få fram, när du använder Kommando - F. Då dyker de upp längst ned i den första menyn.

75. I Textredigeraren kan du skriva in egenskaper såsom nyckelord för alla RTF-dokument. Du kan sedan söka på nyckelorden och hitta dina dokument med Spotlight. Välj »Visa egenskaper« från »Arkiv«-menyn så får du fram paletten för författare, ämne, nyckelord och kommentar. I inställningarna till Textredigeraren kan du skriva in några av de egenskaper som du vill använda som standard för dina dokument.

76. Ändra ordningen för hur Spotlights resultat visas. Öppna Spotlights inställningar i systeminställningarna. Här listas alla olika typer som Spotlight visar. Kryssa ur de som du inte vill använda och dra sedan de övriga uppåt och nedåt så hamnar som du vill att de ska listas i sökresultaten.

 77. Om en fil inte dyker upp i Spotlight trots att du vet att den finns där och att Spotlight ska klara av att läsa den så kontrollera att den har rätt filändelse. Spotlight försöker inte läsa in exempelvis textfiler som saknar .txt-ändelsen.

 78. Om du tycker att Spotlight inte hittar så som den borde så kan du radera och bygga om Spotlights sökindex. Det gör du genom att gå in i Systeminställningar och klicka på Spotlight. Där klickar du på fliken Integritet. Därefter drar du dit den mapp eller disk du vill radera sökindexet för. Du kan dra dit din hårddisksymbol för att radera hela ditt index på din disk. Klicka på »Visa alla« för att se till att din inställning fastnar och gå sedan tillbaka till Spotlight och Integritets-fliken och ta bort din mapp eller din disk så bygger Spotlight om sitt index. Du kan också säga åt Spotlight att radera och bygga om sitt index genom terminalen. Skriv in sudo mdutil -E / för att bygga om det på din disk.

79. För att redigera sökningar för hand så väljer du »Råsökning« under »Annat..« i menyn när du har tagit fram ett fönster för en smart mapp med Kommando - F.
Pipe-tecknet | betyder »eller«.
äpplen|päron hittar alla dokument som nämner antingen äpplen eller päron.
Minus-tecknet - betyder »inte«.
äpplen(-päron) hittar alla dokument som nämner äpplen men inte om de även nämner päron.
äpplen|päron(-bananer) hittar alla dokument som nämner äpplen eller päron men inte om även de nämner bananer.
Mellanslag betyder »och«.
äpplen päron hittar alla dokument som nämner äpplen och päron
Citat-tecken gör att resultatet måste vara exakt som det står inom dem.
»äpplen päron« hittar dokument där det står äpplen päron men inte de där de står päron äpplen.

80. I många program finns Google-sökning tillgänglig från menyn som kommer fram om du håller ner Kontroll och musknappen. Markera ett ord och Kontroll-klicka så går det att välja »Sök med Google« från menyn.

 81. I alla program som använder stavningkontroll kan man markera ett ord som Stavningkontrollen tror är felstavat, det har en röd linje under sig, markera och sedan hålla ner Kontroll och musknappen. Från menyn som dyker upp kommer förslag på korrekt stavning att visas så du enkelt kan rätta till felstavningen. Markera »Kontrollera stavning medan jag skriver« under »Stavning« i Redigera-menyn för att det ska vara aktivt.


Alla 166 tips för Mac OS X