När Apple släppte sin efterlängtade iPhone blev den mottagen med hurrarop och recensionerna har varit övervägande positiva. Men på en punkt fanns ändå besvikelse hos ganska många – Apple lämnade inte telefonen öppen för tredjepartsutveckling, förutom genom webbläsaren Safari.

Sedermera lyckades ivriga utvecklare ta sig förbi Apples då ganska klena lås för att installera andra program än de som följer med när man köper iPhone. I och med den senaste uppdateringen slutade alla dessa att fungera, men utvecklarna är på det igen och kommer säkert lösa det.

För den som inte orkar hålla på med denna "katt- och råttalek" som Steve Jobs kallade det, kanske det duger med de möjligheter som Safari ger i form av AJAX och vanlig HTML och CSS. Apple har dessutom släppt riktlinjer till hur man bäst designar dessa applikationer.

iPhone Human Interface Guidelines är det pampiga namnet på denna guide, och i den går Apple igenom saker som exakt hur stora knappar och fönster bör vara, när och hur iPhone troligen används, samt Apples ledord "enkelhet, anpassningsförmåga och konsekvens," där det senare påpekas extra noga.

Källa: MacNN