Att iPod drar till sig fel slags uppmärksamhet kände vi till sedan tidigare, men enligt Washingtonbaserade analysföretaget Urban Institute kan musikspelarens dragningskraft för brottslingar vara större än någon anat. I en rapport från företaget ställs frågan "finns det en iCrime-våg?"

Enligt rapporten sjönk antalet våldsbrott i USA varje år mellan 1993 och 2004. Sedan ökade dessa under 2005 och 2006, vilket sammanfaller med att iPodägandet fullkomligt exploderade, och även andra bärbara och dyra apparater blev mer vanliga.

New York Times påpekar att detta mycket väl kan vara bara ett sammanträffande, men Urban Institutes rapport har lite mer kött på benen än så för sin djärva teori. Den påpekar att ökningen av rån var väsentligt mycket större än ökningen av övriga brott, och att den var ännu mer uttalad bland unga människor där iPod "värderas högt som statussymbol"

Vidare pekar författarna på den ökade risk som iPodägare utsätter sig för. De vita hörlurarna är lätta att känna igen, iPod saknar stöldskydd, den kräver till skillnad mot mobiltelefoner inget abonnemang och kan inte låsas med hjälp av något IMEI-nummer, den har sådan status att den inte åtrås av rånare enbart för att sälja den vidare, och sist men inte minst: Ägaren är ofta i sin egen lilla värld och inte lika uppmärksam på omgivningen som andra.

Om motsvarande trend kan påvisas i Sverige eller övriga Europa vet vi inte, men åtminstone en rapport i brittiska Guardian från 2006 föreslår en koppling mellan en ökning av rån i Storbritannien och den ökade försäljningen av iPod.