Mac OS X-tips: Att logga in i OS X


11. Du ställer in ifall du vill att inloggningsfönstret ska visas överhuvudtaget eller om din Mac automatiskt ska logga in som en användare under Konton. Klicka på Inloggning. Om du visar loginfönstret kan du välja mellan att visa en lista med användare eller ställa in så att man är tvungen att skriva in både användarnamn och lösenord. Utan lista får man förstås ytterliggare ett uns mer säkerhet.

Om du är i läget med en lista över användare kan du välja att visa rutorna för både användarnamn och lösenord genom att trycka ner upp- eller ned-pil så en användare markeras. Med en användare markerad håller du ner Alternativ och Shift-tangenterna och slår Retur. Nu visas rutorna med användarnamn och lösenord.


12. Härifrån kan du logga in som Root, men även skriva >Console för att få få tillgång till ett terminalfönster. Skriv exit för att lämna terminalfönstret och komma tillbaka till inloggningsfönstret.


13. I rutan för användarnamn kan du också skriva in >Sleep, >Restart eller >Shutdown för att sätta din Mac i vila eller för att starta om den.


14. Om du skriver >Exit så startar processen som visar upp loginfönstret om.


15. I inloggningsfönstret visas namnet på din Mac. Vill du ändra namnet så går du in i Fildelning under Systeminställningar. Överst står »datorns namn« och där döper du den till något som du tycker passar bättre. Vill du att din Mac ska ha ett annat namn på nätverket så klickar du på knappen »Redigera...« och ändrar namnet som visas där.


16. Du kan också lägga till text som kommer att visas under namnet på din Mac. För att lägga in en e-postadress, exempelvis thevil@gmail.com så öppnar du terminalen och skriver

defaults write /Library/Preferences/com.apple.login
window LoginwindowText ””thevil@gmail.com””

För att se om det vi nyss skrev in via terminalen registrerades så går du tillbaka till kommandoprompten och skriver in

defaults read /Library/Preferences/com.apple.loginwin
dow LoginwindowText

Som svar får du upp den text du skrev in. Vill du ta bort texten så skriver du in
defaults delete /Library/Preferences/com.apple.loginwin
dow LoginwindowText

Om du nu använder defaults read igen så kommer du se att texten är borta.


17. Om du vill ändra bilden som finns bakom loginfönstret så går du till mappen Desktop Pictures i Biblioteks-mappen och letar reda på bilden Aqua Blue.jpg. Du döper sedan om den till något annat och döper den bild du vill använda till Aqua Blue.jpg.

Mac OS X-tips: Här är bästa Finderknepen


Tips 18. Du kan anpassa Finder efter dina egna behov.


18. I Finder finns det många olika sätt att sätta upp sin arbetsmiljö. Du kan lägga till program, filer och mappar till Dock, till verktygslisten och till sidofältet i Finderfönster. Det som du lägger till i sidofältet kommer också att dyka upp i alla öppna-dialogrutor. Du lägger till saker i sidofältet antingen genom att dra dem dit eller genom att markera dem och trycka Kommando - T.


19. I din Biblioteksmapp ligger mappen Bokmärken (De heter ursprungligen Favorites). Om du drar den till sidofältet så får den tillbaka sin hjärta-symbol. (Den ligger i ~/Libra
ry/Favorites
och om den inte finns där så kan du göra en själv.)


20. För att lägga till en fil som ett bokmärke så markerar du den i Finder och trycker Kommando - Shift - T.


21. För att ta bort något från sidofältet så tar du bara tag i det och drar bort det, så försvinner det i ett litet puff-moln.


Tips 22. Du får flera olika alternativ med Kontroll+musknappen.


22. Du kan också markera något i sidofältet och sedan hålla ned Kontroll och trycka ner musknappen så får du upp en meny med fler alternativ.


23. Om du Kommando-klickar på något i sidofältet så öppnas det genast i ett eget fönster.


24. För att lägga till något till verktygslisten så drar du bara dit det. För att ta bort så håller du ned Kommando-tangenten och drar sedan bort filen, programmet eller mappen.


25. För att öppna inställningspanelen för verktygslisten så håller du ner Kommando - Alternativ - C och klickar på den lilla avlånga knappen uppe till höger i Finderfönstret.


Alla 166 tips för Mac OS X