Säga vad man vill om Apples produkter, men är det något som de flesta brukar kunna enas kring är att de åtminstone är snyggt designade.

Mannen bakom Apples moderna design är engelsmannen Jonathan Ive som jobbat på Apple sedan 1992 och varit chefsdesigner sedan 1996.

Bortsett från Steve Jobs är antagligen Jonathan Ive den person som betyder mest för Apple i dagsläget. Därmed är det kanske inte så konstigt att han ägnas ett stort reportage i BusinessWeek.

När Steve Jobs kom tillbaka till Apple 1997 ledde det till total utrensning bland såväl produkter som personal. Steve funderade på att anställa Richard Sapper (mannen bakom IBM:s ThinkPad-serie) innan han i sista stund insåg att Jonathan Ive faktiskt var rätt man på rätt post.

Även om Steve lade ner handdatorn Newton (som byggde på Jonathans design) väntade snart nya utmaningar för den talangfulle engelsmannen.

Det stora genombrottet kom med den första iMacen 1998. Tillsammans med kollegan Danny Coster tog Jonathan fram en dator som skulle skapa ett rejält ha-begär hos konsumenterna. För att uppnå rätt effekt gjordes bland annat studiebesök på en godisfabrik. Resultatet blev en genomskinlig dator som jämfördes med godisbitar. När modellen fick nya färger kallade Apple det för nya "smaker" i marknadsföringen. Man gick till och med så långt att man satsade på att göra insidan vacker för att uppnå maximal effekt.

Jonathan Ive berättar för BusinessWeek att medan andra datortillverkare lägger drygt 20 dollar på skalet lägger Apple i genomsnitt 65 dollar. Något som brukar märkas i slutändan.

Nästa höjdpunkt för Jonathan Ive var 2001 då han dels skapade världens första dator i titan (Powerbook G4), dels skapade den första iPoden.

Plötsligt blev Jonathan Ives design något de flesta kände till och snart erhöll han utmärkelse efter utmärkelse. Det hela kulminerade förra året då han adlades av den brittiska drottningen för sin design.

Den som vill veta mer om Jonathan Ive kan läsa BuinessWeeks långa reportage här!