Det har skrivits spaltkilometer om alla funktioner som saknas i iPhone. Men trots allt verkar de flesta som har en väldigt nöjda.

En anledning till att många gillar iPhone är att den sägs vara enkel att använda. Men stämmer verkligen den uppgiften?

Amerikanska PC-tidningen Computerworld bestämde sig för att låta den oberoende konsultfirman Perceptive Sciences i Texas genomföra ett test mellan iPhone och dess närmaste konkurrenter: HTC Touch och Nokia N95. (LG vägrade att delta i testet med sin Prada-mobil).

Resultatet var en jordskredsseger för iPhone med ett snittbetyg på 4,6 av 5 jämfört med 3,4 för HTC Touch och 3,2 för Nokia N95.

I genomsnitt gick det dubbelt så snabbt att göra saker med iPhone jämfört med konkurrenterna.

När det gällde allmän navigering vann iPhone före HTC Touch. Komplexiteten i Nokia N95 gjorde att det tog väldigt lång tid att hitta rätt. Riktigt illa är att bara 30 procent av testarna kunde lista ut hur man startade Nokia-mobilen.

När det gällde gränssnittet var de små ikonerna i HTC Touch ett stort problem. Personer med dålig syn kunde knappt använda mobilen överhuvudtaget.

Faktum är att iPhone var bästa mobil i alla kategorier bortsett från mängden funktioner. Här vann Nokia N95 klart. Men ser man till hur funktionerna implementerats är det annat ljud i skällan. Till exempel tog det fyra timmar att ställa in Wi-Fi på Nokia N95, något som var en barnlek på iPhone och HTC Touch.

Den som vill läsa hela testet och skaffa sig en egen uppfattning kan klicka här!