Så fort Apple släppt en ny produkt dröjer det inte länge innan uppackningsbilder dyker upp på internet. Därnäst dyker det upp bilder på hur produkten ser ut isärplockad och slutligen publicerar analysföretaget iSuppli en lista på vad komponenterna i produkten egentligen kostar.

Den här gången konstaterar iSuppli att komponenterna i iPod Nano är billigare än någonsin. Jämfört med gamla iPod Nano har Apple faktiskt lyckats pressa tillverkningskostnaden med hela 18,5 procent.

Ser man till modellen med 4 gigabyte säljs den för 149 dollar trots att komponenterna bara kostar 58,85 dollar. Modellen med 8 gigabyte säljs för 199 dollar trots att komponenterna inte kostar mer än 82,85 dollar. Till synes rätt så rejäla marginaler alltså.

Innan man anklagar Apple för att ta ut rövarpriser bör man emellertid ha klart för sig att iSuppli inte inkluderat kostnaderna för produktutveckling, tillverkning, mjukvara, tillbehör, paketering, transport, marknadsföring och support. Gör man det så antas marginalerna sjunka från 60 till drygt 30 procent.

De tre dyraste komponenterna i iPod Nano är flashminnet, bildskärmen och processorn. Totalt står dessa för tre fjärdedelar av komponentkostnaden.

Källa: iSuppli