På morgonen den 3:e april i år fick Kenneth Burman, datoransvarig på Kråkbergsskolan i Sunderbyn strax utanför Luleå, ett samtal som fick obehaget att stiga inom honom. Under natten hade någon brutit sig in och kommit över fyra av skolans splitter nya Macbook-datorer. Om Kråkbergsskolan var en vanlig skola med en vanlig datoradministratör hade historien kunnat ha sitt tråkiga slut redan där enligt Brottsförebyggande rådet klarades enbart tio procent av alla inbrottsstölder upp under 2006. Tjuven drog dock en nitlott när han valde Kråkbergsskolan som mål för sitt skumrask.


Kenneth Burman

Kenneth Burman hade nämligen varit förutseende nog att förse alla skolans Macar, inklusive ett antal nya Macbook som köpts in kring årsskiftet, med programmet Undercover. När han letade efter något sätt att skydda skolans nya dyrgripar kom han i kontakt med företaget Orbicule som utvecklar Undercover och kände att “detta, det är rätt.” Med tanke på vad som hände sedan han denna bistra morgon kontaktat Orbicule för att försöka få tillbaka datorerna så kan man inte annat än hålla med.

Redan efter några timmar hade nämligen tjuven kopplat upp en av datorerna mot internet, och i samma stund började Undercover samla in alla tänkbara uppgifter. Macbookens inbyggda kamera slogs på med jämna mellanrum och tog smygbilder av tjuven själv, datorns IP-adress sparades, och skärmdumpar togs över hemsidor som besöktes. Dessa insamlade bevis kom så småningom till Luleåpolisen, och enligt Kenneth Burman var denna överväldigad.

- Polisen hade kopiöst stor hjälp av detta. De tyckte ju att det var rent kul att jobba.

I slutet av juni kunde man läsa i Norrbottens-Kuriren att två män åtalats för stöld och häleri för inbrotten på Kråkbergsskolan. Det tog alltså polisen mindre än tre månader att göra hela utredningen, slå till mot tjuven och dessutom få tag i en medbrottsling. Att alla fyra datorerna kunde återbördas till Kråkbergsskolan i oskadat skick gjorde inte Kenneth Burman mindre nöjd.
Kenneth Burman nämner att Undercovers bevisinsamling för med sig ett visst mått av juridisk osäkerhet. Personuppgiftslagen kan säkert spela in här men om man tar polisens reaktion i åtanke verkar det vara ett försiktighetsmått med potential. Och till alla de som våndas inför tanken på att få en Mac stulen kanske Kenneths beskrivning kan vara en hjälp i beslutsfattandet:
- Man befinner sig i ett taskigt läge om man tar en Mac från oss.

Fakta

Undercover utveclas av Orbicule och har som syfte att återfinna stulna Macar. Programmet kostar cirka 350 kronor, men grupplicenser finns från cirka 55 kronor per maskin.