Det tog alltså "74 dagar" (ungefär samma antal dagar Apple behövde för att sälja en miljon av dem) för iPhone att slutligen frigöras från sitt beroende av AT&T. Vissa komplicerade lösningar fanns visserligen tidigare men var allt för svåra för gemene man att använda.

Den nya lösningen kräver bara installation av ett program och är dessutom gratis: iUnlock. (Febrilt arbete pågår så nya versioner och varianter lär dyka upp kontinuerligt).

Detta kapitel i iPhones historia började med den lösning som togs fram av Iphone Dev Team och som under ett par dagar såldes till återförsäljare. Givetvis skaffade sig mängder med hackare denna kod för att se hur det hela går till. Till mångas förvåning visade det sig att den baserades på att "flasha" ett chip vilket de flesta tidigt uteslöt och trodde vara omöjligt.

När väl detta steg var avklarat började bland annat en hackare nämnd Zappaz att skriva en helt ny kod från början och kämpade på under måndag natt och långt in på tisdagen tills han kollapsade. Därefter tog Geohot över och började skriva ett program runt koden för att göra det lättare att installera. Då dök dock iUnlock.zip upp!

En av de som jobbat med iPhone Dev Team kallad haRRo hade tydligen arbetat fram en lösning som var väldigt lik den Zappaz arbetade med men hunnit före. En annan hackare kallad Draken satte samman koden med andra delar vilka gör installationen än enklare och just nu arbetas det på manualer coh instruktioner. Samtidigt används hacket för att låsa upp tusentals Iphonemobiler.

Upplåsta mobiler fungerar i andra nät men de speciella meddelandefunktioner (visuell meddelandeinbox) som AT&T erbjuder finns naturligtvis inte tillgängligt.