Då Greg Joswiak frågades om oberoende program till iPhone som skrivs direkt till telefonens operativsystem och inte via Safari (alltså så kallade "native") svarade han att Apple inte motsätter sig utvecklandet av sådana program, istället håller sig företaget neutralt.

Detta betyder att de inte kommer att försöka hindra någon från att skapa program till iPhone och att de inte kommer att försöka sabotera sådana program med sina uppdateringar. Samtidigt kommer Apple inte att bry sig ifall företaget uppdateringar får sådana program att inte fungera längre.

Förändingar i denna position lär dock komma och Apple har inte uteslutit att officiellt stödja tredjeparts programutveckling för iPhone.

När det gäller Mac OS X är det annorlunda enligt Greg då användare förväntar sig att alla deras program skall fungera oavsett tillverkare - iPhone är ny för företaget och de måste skaffa sig erfarenhet för att nå dit vad gäller mobilens mjukvara.

Enligt Greg skall uppgifterna om att det finns Bluetooth i de nya iPod touch vara felaktiga. De bilder Apple publicerat på sin webbplats var felaktiga och har rättats till. Bilderna visade en iPod Touch med en Bluetoothsymbol i displayen. Spel planeras för närvarande inte till iPod touch.

Både iPhone och iPod touch använder dock samma operativsystem och skall använda sig av motsvarande hårdvara för att göra detta.