Nyheterna i Keynote 08 handlar mest om ytliga finesser – både bokstavligen och bildligen. Visst är det kul att leka med nya övergångseffekter, bildbläddring och skräddarsydda animationer. Men vilket pedagogiskt värde har sådan grannlåt egentligen? Som den tråkmåns jag är, ser jag snarare en fara i att leksakslådan blir alltför full och att – ve och fasa! – vi hamnar i PowerPoint-träsket bland pjoing!, ding!, zapp! ... ja, ni fattar! Frestelserna börjar bli för stora för dem utan smak, helt enkelt.


Med nya Keynote kan du inte bara göra snygga växlingar mellan presentationsbilderna utan även mellan objekt i själva bilden, till exempel bläddra bland illustrationer eller foton utan att bakgrunden ändras. Funktionen kallas Smart Build. Här har jag valt tre olika undervattensbilder som jag kan växla mellan med bland annat effekterna Thumb Through, Turntable eller Swap. Det är naturligtvis så väl genomfört som man kunde vänta sig. Men hur mycket tillför effekter som denna en föreläsning, egentligen?


Världens bästa program
Trogna läsare av MacWorld vet att vi tidigare höjt Keynote till skyarna. Och det är ingen tvekan om att det fortfarande är ett underbart program. Det är lätt, snabbt och kul att jobba med, och dess färdiga presentationer står i en klass för sig (även om Microsoft nu närmat sig en bit med PowerPoint 2007). Därvidlag är allt sig likt, och nu känns det verkligen att man befäst iWork-miljön med dess rena gränssnitt och de avancerade funktionerna lagom undangömda i den praktiska Inspector (en åsikt som jag dock inte delar med alla ...).


Säg att du har ett fotoobjekt, det vill säga ett fristående föremål som fotograferats med vit bakgrund. Nu vill du lägga det ovanpå en färgad bakgrund. Hur gör du då? Jo, du väljer den nya funktionen Instant Alpha, och på några sekunder har du en perfekt frilagd bild. Här syns fortfarande bakgrunden på bilden till höger, men så fort jag trycker på returtangenten lösgörs den ur sin ruta.

I den nya versionen vill jag lyfta fram två användbara nyheter – en liten och en stor. Den lilla nyheten är Instant Alpha-funktionen, som även finns i Pages. Med den är det enkelt att frilägga föremål i bilder, förutsatt att bakgrunden är någorlunda homogen (se bild).

Den stora nyheten är Voice-over Recording – ett nytt inspelningsverktyg med vilket man kan lägga på ett ljudspår som synkas med bildväxlingarna. Resultatet blir tajmade, självspelande presentationer som kan exporteras i en mängd olika format, bland annat Flash och för iPod. Ja, det finns till och med ett menyval för omedelbar uppladdning till YouTube.


Nu kan du animera föremål så att de rör sig längs en uppritad bana. Professionella designers kan säkert komma på snitsiga användningssätt. De försök jag själv gjorde resulterade däremot i ytterst fåniga rörelser – ni vet såna som gett PowerPoint dess dåliga rykte. (Min gissning är att vi har fått ta del av en halvgjord funktion som kommer att kännas vettigare när den är helt färdig.)


Med tanke på lanseringen av Numbers är det kanske inte så konstigt att Apple valt att låta 2008 bli ett mellanår för Keynote. I väntan på nästa uppgradering får vi istället hoppas på att fler fristående designers börjar erbjuda teman och stilfull clipart (ungefär som den som följde med den första versionen av Keynote). Fler och fler har ju börjat få upp ögonen för detta underbara program, och marknaden för färdiga mallar borde rimligtvis växa.

Ett mellanår för Keynote
På önskelistan till nästa version finns en en databasfunktion – ett slags iPhoto för Keynotebilder som gör det möjligt att välja och vraka i bildsamlingen inför varje enskild presentation! Keynote får en tia i betyg – men själva uppgraderingen får bara en sexa.