När iLife 08 presenterades var iMovie det program som hade fått sig den största uppdateringen. Fokus ligger på snabbhet och mot internetpublicering istället för långa produktioner med många visuella element. Det passar inte alla men det passar definitivt oss.

Det var en mycket stolt Steve Jobs som visade upp iMovie 08 för världen tidigare denna månad. Det var ett helt nytt program och Apples PR-maskineri hade till och med sytt ihop en riktigt bra historia om programmets uppkomst och som grädde på moset hade iMovie 08 fått en helt ny ikon.


Nytt program? Huvudvyn skiljer sig rejält från iMovie 06.

Frågan är om iMovie 08 är det blixtvidunder och det paradigmskifte som Apple vill göra gällande. Eller om man gått för långt med sitt »less is more« när man nu lanserar ett program som är så grovt bantat jämfört med sin föregångare – iMovie 06. Svaret är ett entydigt ja – på båda frågorna, allt handlar om perspektiv och syfte. Första gången jag använde iMovie var på gymnasiet för sex år sedan, på den tiden hittade man knappt knapparna för all borstad metall. Sedan dess har varje uppdatering varit rejäl och stabil och det har säkerligen skapats tusentals bröllops- och semesterfilmer med hjälp av dessa.

Enklare att lägga ut på nätet
Själv har jag alltid gillat att imponera på släkt och vänner med riktigt snygga produktioner. Teman, övertoningar, och gärna lite roliga kommentarer här och var. iMovie 06 var absoluta toppen av vad jag kunde prestera visuellt. Mitt största problem var emellertid tidsbrist. När skulle jag skall ha tid att sitta ner och göra klart allt. Jag vet inte hur många påbörjade projekt som ligger och skvalpar på mina externa hårddiskar. Jo nu vet jag faktiskt det, tack vare nya iMovie 08. Nu är det nämligen ändring på torpet. Det är framförallt tre stora förändringar som i Movie 08 ger: Nytt utseende, det som kallas »skimming« och att det nu är ännu enklare att lägga ut materialet på internet.

Tidslinjen puts väck

Tislinjen är ersatt med ett "bildspel".

Tidslinjen är numera borta och videobiblioteket består i huvudsak av två komponenter. Först ett händelsebibliotek där alla ens videoklipp finns, sorterade efter händelser (precis som i nya iPhoto). Detta kan jämföras med gamla klipphyllan i de tidigare versionerna. Klippen från händelsebiblioteket drar man enkelt till projektbiblioteket, som är den andra komponenten. Det är här man skapa sina produktioner och för första gången kan man ha mer än en igång samtidigt. Det är heller inte tiden som styr längre, som med den gamla tidslinjen. Istället påminner det mer om ett bildspel där man lägger materialet som skall visas som objekt efter varandra. Det är också här den stora skillnaden mellan nya och gamla iMovie börjar synas.

Bläddrar snabbt
Förr i tiden valde man sitt klipp, drog ner den till tidslinjen, och därefter fick man spela klippet fram och tillbaka för att se exakt vilken del man skulle ha, resten klippte man bort och slängde. Därefter fick man klippa isär filmen där man ville att övergångar, effekter och text skulle vara. Så gör man inte längre. Idag markerar man i stället den del av klippet man vill använda – några start- och stop-knappar används inte då man enkelt för musen över klippet för att spela upp det i precis den fart man själv vill. Detta kallar Apple att skimma och det är ett oerhört kraftfullt sätt att bläddra igenom timtals av filmmaterial på bara några sekunder. Dra med musen genom klippen markera den delen man vill använda och dra från händelsebiblioteket till projektbiblioteket och man är klar med just det klippet.

Hur långt ett klipp är bestäms inte längre av när man började och slutade filma med kameran utan det ställer man in själv, mellan en halv sekund till en halv minut gäller.
 Slut är också det ständiga klippandet och uppdateringarna för att få in sina texter eller effekter precis där man vill ha dem, nu är det bara att dra in dem exakt var man vill att de skall börja och sedan flytta precis hur man vill. Alla renderingstider är dessutom som bortblåsta.

I och med att jag alltid har tillgång till alla klipp från vilken period som helst kan jag skapa projekt med blandat innehåll, jag kan också skapa hur många projekt som helst från samma källmaterial. Förut var jag tvungen att antingen exportera ut ett färdigt material för att sedan radera det, eller spara samma källmaterial flera gånger. Det är inte heller några problem att blanda material från föräldrarnas 50-årsfest med systersonens dop – man kommer alltid åt allt källmaterial oberoende när det är inspelat.

Snabbt på YouTube
Vill man sedan visa världen sin konst har det aldrig varit lättare. Givetvis finns exporten till DVD-filmer kvar men nu vill Apple visa att internet är framtiden. Det finns inbyggd YouTube-export, vilket säkerligen gör att den redan översvämmade tjänsten kommer att växa ännu mer. Men absolut bäst av allt är funktionen att dela ut till sitt Webbgalleri – en funktion som delas med iPhoto men tyvärr kräver ett .Mac-abonnemang. Man kryssar enkelt i en eller flera storlekar av sin film och sedan fixar iMovie resten. Jag som tidigare haft problem att få ut mina filmer på nätet, antingen blir de för stora eller med för dålig kvalité, gärna i kombination. En brist är emellertid att det inte går att lösenordsskydda sina filmer.


De flesta effekter är borta, men det går fortfarande att lägga snygga texter i filmerna.

Ett nytt verktyg som ej tidigare skådats i ett program av det här slaget är möjligheten till färgkorrigering, antingen manuellt eller automatiskt. Man kan nu också beskära ett klipp samt ge dem nyckelord. Det sistnämnda kräver konstigt nog att man själv aktiverar funktionen under programmets inställningar.

Effekterna är borta
Först och främst är bakåtkompatibiliteten väldigt dålig, den existerar i princip inte alls. Importerar man ett iMovie 06-projekt försvinner alla effekter, texter och nästan alla övergångar. Många har haft problem att få det att fungera över huvudtaget. Effekter saknas helt och därmed blir det varken regn, blixtrar eller gamla svartvita rullar längre. Det stora flertalet övergångar är borta och för närvarande finns det inga möjligheter att installera några plug-ins från andra tillverkare.

Musik och ljud tonas automatisk upp och ner i början och i slutet men förutom det är det inget man själv kan påverka. Det går inte längre att extrahera ljudet för att sedan synkronisera ihop med olika klipp – kom ihåg, det finns ingen tidslinje.
Det märks också att iMovie 08 är ett nytt program, min relativt nya Mac mini på 1.83 GHz och fullproppad med minne har problem att visa vissa funktioner på ett smidigt sätt. Trots det går allting snabbare att göra. Lite att jämföra Mac OS X med Mac OS 9 faktiskt.

Är iMovie något för dig?
Så är iMovie 08 något för dig? Gillar du stora DVD-projekt med snygga inledningar och eftertexter, visuella effekter i dussin men framförallt att jobba med en tidslinje, då är svaret absolut nej. Nergradering till iMovie 06, som Apple nu släppt för gratis nerladdning, eller uppgradering till Final Cut Express gäller. Om du som jag tycker det är kul att filma polarna eller familjens små upptåg för att sedan enkelt och smidigt kunna dela med dig på internet, då är svaret ett solklart ja.


Vad tycker du om iMovie -08 ?
Det är inte längre tillåtet att rösta.