I helgen kunde vi berätta om att det nu är markant mycket enklare att låsa upp en iPhone än tidigare. Det tog emellertid inte många timmar innan diskussionen huruvida detta var lagligt eller ej började.

Först och främst skall vi säga att i Sverige är det inte olagligt att låsa upp en telefon, och hos till exempel Telenor anser man inte heller att det skulle vara något avtalsbrott. Telenor är också de som just ryktas få sälja iPhone i Sverige.

Men i USA är det lite annorlunda, precis som under helgens nyheter på ämnet tar vi hjälp av Engadget och i detta fallet deras advokat för att bli lite klokare.

I USA finns en lag som heter Digital Millenium Copyright Act (DMCA). Den reglerar bland annat att man inte får ändra koden i en firmware, det vill säga den fasta mjukvaran i bland annat en iPhone, då detta skulle vara ett brott mot upphovsrätten. Förra året togs dock ett beslut om undantag för just upplåsandet av en telefon, om syftet enbart är att kunna använda dess funktioner i ett mobilt nät.

Man får alltså inte hacka den för något annat syfte än att ringa eller använda andra medföljande funktioner i telefonen. Ett sådant syfte skulle kunna vara att tjäna pengar på det, till exempel att låsa upp den med syftet att lägga ut den till försäljning.

Det kan dock finnas problem. Engadgets advokat stryker under det faktum att ett undantag i en lag, det vill säga DMCA, enbart betyder att man inte kan använda just den lagen i domstol. Det är inte samma sak som att man sagt att det är helt lagligt utifrån alla perspektiv.

Sammanfattningsvis vågar de hävda att man nog går rätt säker som privatperson som bara vill använda en annan operatör. Vill man använda hacken i kommersiellt syfte bör man emellertid vara mer på sin vakt.

På frågan om kontraktsbrott är det så att man inte ingår något kontrakt när man köper en iPhone, detta görs senare via programmet iTunes som används för att aktivera telefonen.

Källa: Engadget

Är det rätt av företag att erbjuda upplåsning av iPhone?
Det är inte längre tillåtet att rösta.