Microsoft har i ett par års tid arbetat på en "flashdödare" för webben, en teknik med vars hjälp webbsidor ska kunna göras betydligt mer interaktiva än idag. En stor finess är att man kan använda en rad olika programmeringsspråk när man skapar tjänsterna, till exempel C++, Visual Basic, IronRuby och IronPython. Det ökar flexibiliteten, och öppnar även för betydligt mer avancerade program. Många menar att det till exempel bara är en tidsfråga innan hela Officepaketet kan köras i webbläsaren.

Nu visar Microsoft upp en ny söktjänst, kallad Tafiti. Tanken är inte att konkurrera ut Google, inte än i alla fall, utan att visa på teknikens fördelar. Tafiti bygger på Silverlight tillsammans teknikerna AJAX och Live Search, och ska ge en uppfattning om hur framtidens söktjänster kan se ut.

Tafiti är full av små finesser, varav flera riktigt användbara. Sökresultatet kan presenteras som en vanlig lista, men man kan också välja att se passande rss-strömmar, bilder, böcker eller nyhetsartiklar. En lite udda funktion är att bunta ihop och spara sökträffar på speciella "hyllor", medan man till exempel provar ett par nya sökbegrepp. Tanken är att det slutliga resultatet ska bli betydligt fylligare och mer överskådligt.

Ett mer udda inslag är trädvyn, där sökresultatet presenteras som ett virtuellt, roterande träd. Genom ett reglage kan komplexiteten styras, och även här är väl tanken att man ska få ett slags helhetssyn på sin sökning. Även om det än så länge mer ser ut som en kul grej, och inte något man faktiskt vill använda skarpt.

Tafiti är fortfarande i betaversion, men fungerar skapligt redan. Så här ser det ut:

Startvyn består av en vanlig sökruta, där man skriver in sitt sökbegrepp och klickar på sök.

Sökresultatet presenteras i en listvy, med länkar och sajternas titlar till vänster, och mer information till höger. Precis som vanligt fast med lite roligare grafik. Längs till höger är "hyllorna", dit man kan dra de resultat man vill behålla.

Naturligtvis finns även en bildvy, där man ser tumnaglar på de bilder som Tafiti rotat fram. Byte av vy sker förresten genom at klicka på en ikon i den lilla karusellen nere till vänster.

Här är rss-vyn, där Tafiti hittat ett par rss-flöden som passar sökningen.

Genom ett klick kan man i stället få en trädvy, där allt presenteras grafiskt. Reglaget i nederkant fungerar som ett slags zoom.