EPEAT är en del av Green Electronics Council, som i sin tur är en del av International Sustainable Development Foundation, ett icke vinstdrivande företag. Låter det krångligt? Lägg då till att EPEAT står för "Electronic Product Environmental Assessment Tool", eller på svenska "redskap för miljöbedömning av elektroniska produkter".

Organisationens syfte är att underlätta för amerikanska myndigheter och andra storköpare av elektronik att fatta rätt beslut, genom att betygsätta produkter enligt utarbetade standarder. Produkter som möter vissa eller alla kriterier ges guld-, silver- eller bronsmedaljer.

I den senaste utvärderingen som organisationen gjort av bärbara datorer har Apple lyckats få silvermedaljer för alla sina olika varianter av MacBook Pro. Detta kan jämföras med Dell som har två guldmedaljer och 12 silvermedaljer, Toshiba som har hela fem guld-, 15 silver- och fyra bronsmedaljer.

Vad som skall nämnas i sammanhanget är dock att EPEAT följer tillverkarnas egna produktspecificeringar, vilket innebär att Apple, trots att det egentligen bara finns två modeller av MacBook Pro (15 respektive 17 tum), får betyg för fem modeller.