Ända sedan iPhone släpptes har intresset för att hacka den lyxiga mobilen varit skyhögt. iPhone är ju en otroligt het pryl, och Apples beslut att avvakta med lansering på andra marknader än den amerikanska har gett många svårartade svettningar av otålighet.

Men man behöver inte vänta – redan idag kan vem som helst köpa en iPhone över disk i USA. Problemet är bara att mobilen inte gör mer nytta än en brevpress tills den aktiverats, och det är här svårigheten ligger. För att aktivera mobilen måste man nämligen teckna ett tvåårigt abonnemang hos AT&T, och för att göra det behövs amerikanskt medborgarskap. Och även om man råkar ha en kompis i USA som ställer upp kommer nästa problem: om man använder sin iPhone i Sverige kommer den att koppla upp via de roamingavtal AT&T har med svenska operatörer, vilket betyder att man ringer betydligt dyrare.

Lösningen är att använda den med ett svenskt sim-kort, ett tilltag som fram tills nu varit omöjligt, eftersom iPhone är låst till det AT&T-kort som medföljer vid köpet. Nu finns dock ett nytt hack, och vi kan bekräfta att det fungerar.

Vi har träffat Jakob, som har använt sig av det nya, så kallade Super Sim-hacket, och nu kan stoltsera med att ha Sveriges första iPhone med svenskt kontantkort:

– Det hela började i New York, jag var lägligt där dagen efter iPhonereleasen och lyckades således få tag på en iPhone före dom flesta. Jag köpte den för att ha som iPod tills någon form av upplåsning kom, berättar Jakob.

Gammalt sim-kort behövdes
– Samma dag som de första rapporterna om Super Sim kom, så införskaffade jag den nödvändiga utrustningen: en “Dynamite Programmer” för att programmera sim-kort, och ett “Silver Card”, för att använda som klonkort. Silver Card var rätt svårt att få tag på i Sverige, men jag hittade ett som passade i en utländsk webbutik.
Sedan behöves ett svenskt sim-kort i rätt version, vilket visade sig vara det största hindret. Det enda som uppges fungera är nämligen sim-kort för gsm av version 1, men de är nästan helt pensionerade i Sverige. I princip alla nya kort som operatörerna skickar ut håller de nya standarderna, version 2 eller 3.

– Jag var i första hand ute efter ett Teliakort, på grund av att jag ville använda edge, men jag hittade inte några tillräckligt gamla. Efter mycket letande, och hjälp och tips från intresserade i MacWorlds forum, hittade jag ett startpaket med kontantkort från Tele2Comviq, med utgångstid 2008. Då visste jag att det var gammalt, eftersom de nya korten är märkta 2009, och dessutom står det bara “Tele2” på dem. I efterhand har det visat sig att det finns rätt gott om dessa kort kvar i butikerna, i alla fall i Stockholm, men när de tar slut lär de vara slut för gott.

Hur gick du tillväga för att få det att fungera?
– Själva processen involverar fyra olika program som distribueras fritt, ett par sim-kort, och en sim-kortsläsare. Vidare behövs en PC med com-port, och det är egentligen enda anledningen till att man inte klarar sig med enbart Mac. Men om man har en Mac också blir det betydligt lättare att programmera om telefonen, eftersom det programmet är bättre. Om man bara kör PC blir det en del pillande i DOS. Allt som allt tog det bara ett par timmar.

Blev det dyrt?
Inte speciellt. Kortläsaren gick på cirka 600 kronor, 50 kronor till för en kabel som behövdes, cirka 45 för det tomma sim-kortet och så ett startpaket från Tele2, som gick på 50 kronor. Inte ens en tusenlapp, med andra ord, det tycker jag det var värt. Och jag slipper ju det dyra amerikanska abonnemanget.

Jakob demonstrerar sin iPhone för oss, och vi kan bara konstatera att allt verkar fungera utmärkt. Det går att skicka och ta emot sms, mobilen nås på ett vanligt svenskt telefonnummer, och det går förstås att ringa till vanlig svensk lokal mobiltaxa. Nu återstår bara att få edge att fungera.

– Jag har inte hunnit titta på det ännu, men det ska ju vara möjligt, bara det stöds av operatören.

Kommer din iPhone att fungera perfekt nu?
– Jag hoppas det. Men visst finns det en risk att Tele2 spärrar möjligheten. Mitt nya sim-kort är ju inte ett originalkort, och det finns lite AT&T-information kvar på det. Så jag tror att det syns i loggarna att det inte är ett äkta Tele2-kort. Å andra sidan har jag ju inte hackat något där; mina samtal debiteras som vanligt och jag laddar upp kortet med samtalstid som vilket annat kort som helst.


Så fungerar Super Sim-hacket
Med en speciell sim-kortsläsare kopieras informationen från det ursprungliga AT&T-kortet och ett svenskt sim-kort till ett nytt, blankt kort. Informationen modifieras så att operatören känner igen kortet som sitt, medan iPhone fortfarande tror att den har AT&T-kort.
Sedan aktiveras iPhone med ett speciellt program, på ett sätt som kringgår den vanliga aktiveringen i iTunes. iTunes känner därefter igen mobilen som aktiverad, trots att något abonnemang aldrig tecknats.


UPPDATERING
Nu har det visat sig att även edge går att få igång. Victor Lundgren berättar i MacWorlds forum om hur du får det att fungera med Telia som operatör.