Nyheterna hos sommarens iMac är utseendet. Fast det har ni nog redan lagt märke till. En hel del nyheter finns på insidan också, men inget som på något sätt kör ögonbrynen i taket och hakan i golvet. Nya aluminiumskalet är något slimmad jämfört med tidigare plastvarianter Det har som det så tydlig syns en svart ram runt bildpanelen som är täckt av en klar och högglansigt glasy. Baksidan är i svartmatt plast och äpplet i mitten är av glänsande metall. Jag vet inte om bilder på internet eller i tidningen ger den rättvisa, men det är en snygg pjäs på skrivbordet! Även för undertecknad som bär en viss skepsis mot högblankt svart på datorskärmar.

Väl dold och nästan osynlig bakom i den svarta ramen sitter iSight-kameran. Mikrofonen är strax ovanför på ovansidan medan högtalarna finns på undersidan. En estetisk besvikelse i sammanhanget är att Apple inte ändrat sin lilla fjärrkontroll till att matcha det nya aluminiumskalet. Istället är det samma gamla vita plast och den går av fysikaliska skäl inte längre att hänga på sidan med magneterna. Det nya slimmade tangentbordet i aluminium följer med. Den trådlösa varianten finns som tillval på Applestore.

Annars är mycket sig likt. Ny beklädnad men samma form och funktion som hos de vita iMacarna. Borta ur produktlinjen är 17-tumsmodellen och istället har du en trevligare 20-tummare på samma plats och pris som den gamla 17-tummaren. Själv har undertecknad alltid upplevt 17-tums iMac som lite disproportionerlig. Det är mer balans mellan skärm och chassi på 20- och 24-tummarna.

Så hur är den nya iMacen? Det visar sig att nästan varje större Mac-butik har fått exemplar till försäljning ganska kort tid efter lanseringen. Men Apple Sverige får inte låna ut testexemplar till svenska medier innan den officiella pressvisningen idag klockan 12.00. Vi fick med kort varsel låna ett exemplar av Macoteket i några dagar för att kunna göra testet så fort det bara gick. Bara några dagars användning säger faktiskt en hel del om den nya iMacen eftersom det mesta är sig likt.

Svart och blankt. Väldigt blankt
Det stora diskussionsämnet är förstås den högglansiga skärmens vara eller icke vara. När iMacen är avstängd är det en spegel. Har du bara tillräckligt med ljus i rummet kan du med lätthet lägga på en eyeliner på rätt plats i plytet. Men det är inte så pass mycket av en spegel att du kan applicera rätt mängd puder och rouge.

Tittar du på skärmen från fel vinkel, snett från sidan och gärna mer än 90 graders reflektionsvinkel får du däremot väldigt spegellika reflektioner. Många bilder på internet är tagna i butiker med just extrema vinklar där man ser kunder, interiörer och i princip kan läsa texten på andra datorskärmar. Tack, men nej tack. Vi vet att det är glansigt men någon hejd får det vara på ”skräckbilderna”.
Några sådana problem lär inte uppstå vid praktisk användning.

När den släckta skärmen tänds försvinner alla reflexer sånär som rumsreflexer vars ljusstyrka överstiger den från skärmens egen belysning. Som i de fall där du sitter med ryggen mot fönster eller mot starka lampor. Är datorskärmen mörk, till exempel för att du tittar på film, spelar spel eller redigerar bilder med mörka motiv, ja då kan du peta bort spenat från tänderna med hjälp av reflektionerna. Apple skickar för övrigt med en svart mikrofiberduk så att du kan putsa den glasklara skärmen.

Reflexerna kan undvikas

Här finns en viktig skillnad mot bärbara datorer och deras blanka (eller matta) skärmar. En iMac lär troligtvis placeras så att den inte får besvärande reflexer och du kanske måste möblera om. En bärbar dator kan användas på sådant sätt att du bara genom att flyta på både dig själv och dator åtgärdar reflexer. Samtidigt kanske du måste använda skärmen på en plats där du inte kan välja position, flygplanet till exempel.

Poängen med en glansig skärm är att den upplevda kontrasten ökar. Ögats och hjärnans kontrastupplevelse stärks även av den svarta ramen. På antireflexskärmar med en ”frostad” plastfilm framför skärmen blir det inga distinkta reflektioner. Däremot fastnar ljus i omgivningen som en slags potentiell grådassig ”hinna” vilket minskar upplevd kontrast något. Det slipper du med glansig skärm men har då också tiofaldigt värre kontrastproblem när du väl får en tydlig reflektion i det klara glaset.

Båda lösningarna har lika stor potential för korrekthet i färgåtergivning. Skillnaden är att med en glansig skärm får du större inverkan av omgivningen. Har du belyst och blodröd vägg bakom ryggen får du problem med bildredigering. Idealet för en glansig skärm är därför att du har svarta väggar, svart tak, ingen belysning eller andra ljusskällor som når skärmen och dessutom målar ansiktet svart. Så länge du låter bli att le med tänderna kommer du inte se något annat i skärmen än en avgrundsdjup svärta och två par ögonvitor.

Dålig vertikal betraktningsvinkel
Betraktningsvinkeln har som brukligt en intetsägande specifikation. Här är det 170 grader horisontellt och vertikalt för 20-tummaren och 178 grader för 24-tummaren. Siffror som inte betyder ett skvatt men då är det också länge sedan skärmspecifikationer sade något som helst intressant om eventuella för- eller nackdelar.

Apple berättar inte hos vilka asiatiska tillverkare företaget köper sina iMac-paneler eller vilken typ av panelteknik det är då detta skulle avslöja tillverkare. Att det är en lcd-skärm med flytande kristaller är det förstås ingen tvekan om men vilken sorts lcd-teknik det handlar om är en öppen fråga. Det kan dessutom variera och vad som säljs idag och om ett halvår kan vara helt olika paneler.
På testexemplaret är det en god horisontell betraktningsvinkel. Så länge du har båda ögon inom skärmens bredd ser vi ytterst lite skiftningar. Några centimeter till och vipps börjar vitt skifta kraftigt mot beige. Helt acceptabelt för arbete vid ett skrivbord. Vertikalt är det däremot ren rama MacBook. Vinkla skärmen några grader, räta på ryggen eller skjut huvudet framåt och det påverkar direkt återgivningen.

Ljusstyrkan är specificerad till 290 respektive 380 nits (1 nits = 1 candela/m2) hos 20 och 24-tummarna vilket är adekvat för skrivbordsbruk i upplysta miljöer. Fördelen med 20-tummarens svagare ljusstyrka är en bättre svärta och mildare ljus när situationen så kräver, till exempel nattetid.

Blandade känslor inför nya tangentbordet
Apples nya tangentbord är en blandad upplevelse. Snyggt, supertunnt och läcker på många sätt. Fast uppskattar man den som skrivhjälpmedel? Kanske bästa sättet att beskriva den är via MacBookens tangentbord som är ganska snarlik men faktiskt också mer robust i nedslagskänslan. De grunda tangenterna kräver minimal kraft att trycka ned och det är väldigt lätt att med vana från mer traditionella tangentbord slå två bokstäver av misstag. Den inneboende trögheten som hindrar snuddande fingrar finns inte där. Gamla tangentbordet har den mindre angenäma bieffekten att det blir en tydlig uppsamlingsplats för allsköns äckel. Konstruktionen på det nya lär drastiskt minska det problemet i alla fall.

Se upp med iLife 08
Nya iMacen kommer med iLife 08-paketet installerat. Den nya versionen skiljer sig radikalt från föregångaren och Apple har av okänd anledning en märklig inställning till bakåtkompatibiliteten. Bäst tycks iPhoto fungera ur den aspekten och sämst är det för iMovie och iWeb. Särskilt den senare där de redan från första dagen förekom rapporter om webbsidor som rasat. Ny iWeb kan nämligen förstöra den gamla strukturen när det körs på befintliga iWeb-projekt.
I vårat fall kunde vi inte köra vår iMovie-testsvit eftersom det helt omgjorda iMovie 08 vare sig ville importera det iMovie HD-projekt vi använder eller på något vettigt sätt importera filmklipp. Tydligen ska importen av gamla projekt, när den väl fungerar, inte inkludera något annat än just själva filmklippen. Musik, text, övergångar och så vidare kommer inte med. Flera användare som fördjupat sig i iMovie 08 rapporterar också om att flera finesser som fanns i iMovie 06 är borta i den nya versionen. Vi måste göra om testsviten separat för iMovie 08 och får be om att återkomma med testvärden.
Nu är inte detta ett test av senaste iLife-paketet men det är värt att påpeka att det var den enda komponenten hos den ny iMacen som visade problem. Det ska gå att radera iLife 08 och köra den gamla versionen ifall man har iLife-paketet separat, alltså inte den installation som ingår med andra Macar. Detta har vi inte haft möjlighet att kontrollera under vår korta testperiod. Fram till dess: se upp med nya iLife 08 om du har gamla projekt du är rädd om.

Snabbt och tillräckligt med minne
På många sätt kan nyaste iMacen liknas vid en MacBook Pro ombyggd för stationärt bruk. Core2Duo-processorn har den nyare kretsuppsättning som hanterar maximalt 4 gigabyte internminne och det finns två so-dimm-platser. Fast via Applestore är det hutlösa priser där Apple vill ha 7 500 kronor extra för att fylla minnet till max! Dra mig baklänges på en gammal vagn! Flertalet datorbutiker på gatan och på internet ger dig 4 gigabyte för mellan 2 500 och 3 000 kronor.

Förstås finns det platsför en normalstor hårddisk inuti iMacen på 250 eller 320 gigabyte där 24-tummarna har 320 respektive 500 gigabyte. Applestore erbjuder möjligheten att öka utrymmet till 750 gigabyte eller 1 terabyte för 24-tummarna. Priserna för diskarna är inte så oförskämt höga som minnespriserna i alla fall.
En Core2Duo-processor på 2,0 eller 2,4 gigahertz (samt 2,8 gigahertz hos största 24-tummaren) räcker långt och det är inte alls några problem ur den synpunkten att ha iMacen som arbetsdator. Se bara till att ha mer minne än de medföljande en gigabyte. Ska du köra Adobe CS3 med flera av program samtidigt, satsa direkt på tre eller fyra gigabyte.

Nytt men inte snabbare grafikkort

Grafikkortet är en Ati Radeon HD 2600 Pro 256 megabyte och det räknas som ett hyfsat saftigt grafikkrets i mellanklass. Kanske viktigast att det är en kompakt lösning som kan sitta i det tunna chassit hos iMacen utan att bränna hål i plasten. Spelprestanda är okey, det är i praktiken ingen större förändring mot föregående iMacar.

i Quake 4 kan vi till exempel inte köra i full skärmupplösning 1680 x 1050 i det höga kvalitetsläget utan att spelet kliver under 20 fps, frames per second i lite mer komplexa scener. Helst ska spel ligga över 30 fps och gärna konstant i 60 fps (eller mer) eftersom datorskärmarna normalt inte uppdateras snabbare och ögat ser rörelser i 60 fps som perfekt flytande. Fast inte ens med 800x500 pixlar och betydligt mer grovhuggen grafik ger 60 fps. Vi måste sänka grafikkvaliteten ytterligare för det perfekta flytet.

Den minsta modellen av 20-tummaren har det enklare Ati Radeon HD2400 XT-kortet med 128 megabyte bildminne. Baserat på tester under Windows med Ati-kretsarna har det kortet kring 50 - 70 procent av spelprestanda hos HD 2600 Pro. Ska du spela spel är det ingen tvekan om att du bör undvika den billigaste iMacen. Fast det ska sägas att även en enklare Ati-krets presterar långt bättre än den integrerade grafiken hos MacBook, Mac Mini och förra 17-tums snikmodellen av iMac. Å andra sidan hade vi gärna också sett ett mer kraftfullt grafikkort som tillval.

MacWorlds köpråd

Nya iMacen är tyst i drift, den brummar inte som en del äldre modeller kunde göra och gör inte alls mycket väsen ifrån sig sånär som att dvd-enheten, en 8x Superdrive, surrar rejält när den används. Fläktarna håller sig hela tiden i bakgrunden även vid tung belastning. Alltså är det en tyst, snygg, rätt snabb och trevlig Mac, precis som tidigare. Alla gillar inte designen men tyvärr är det också så här iMacen kommer att se ut de närmaste åren.
Pris och prestanda är ungefär som tidigare där du får mer skärm för pengarna än förr. Det är också flera småförbättringar som möjligheten till fyra gigabyte internminne, lite snabbare processorer och att den minsta modellen inte helt snikar med grafikkort. Du får helt klart valuta för pengarna här.

Har du köpt någon av de nya iMacarna?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta


Funktion:
Stationärt för hemmen och de mindre krävande kontoren. Inbyggd, högglansig skärm.
Pris: Från cirka 11 300 kronor.

Snyggt och elegant.
 Bra pris/prestanda.
Skärmens betraktningsvinkel.
Alla uppskattar inte högglansigheten.