Rage är namnet på det första spel som id Software kommer släppa vars motor är företagets nya Tech 5. Vi har tidigare skrivit om när id:s John Carmack demonstrerade denna motor under årets WWDC, och vid det tillfället lovade Carmack att släppa mer detaljer under QuakeCon, företagets årliga spelkonvent. I helgen ägde detta rum, och den nya informationen bestod av tillkännagivandet av Rage.

Rage utspelar sig i en ännu ospecificerad, postapokalyptisk framtid. Spelaren ställs mot en förtryckande regim och måste överleva i den tuffa ödemarken och de små samhällen som ändå finns. På vägen stöter man på monster, mutanter och regimsoldater som alla måste besegras. Kort sagt lite Mad Max-känsla.

Jämfört med tidigare spel från id kommer Rage ha förvånansvärt öppna miljöer. Spelaren kan köra omkring i det hopplock till fordon som man lyckats samla på sig och ta sig lite var som helst. Mellan de olika bebyggelserna finns utsträckt vildmark med diverse faror, och det är upp till spelaren att bestämma var man tar vägen.

Tack vare möjligheterna i Tech 5 kommer alla dessa miljöer att vara både mycket realistiska och samtidigt unika. Även små detaljer som djur och växter kan få unika texturer som gör spelet mer levande, och allt detta utan att påverka prestandan.

Redan från start kommer Rage finnas för Mac OS X, men även Windows, XBox 360 och Playstation 3. Här finns en liten film som visar spelet.