Aldrig någonsin har väl en produkt varit så hypad och lyckats kombinera medialt intresse med vad som närmast kan beskrivas som hysteri hos allmänheten som iPhone. Även om alla inte är övertygade om Macens fördelar gentemot Windowsdatorer, är de flesta på det klara med att Apple ändå om inte revolutionerat så i alla fall varit en enorm vitamininjektion i datorindustrin. På mobilfronten var det länge sedan något uppseendeväckande hände, utvecklingen har ju lunkat på framåt i stadig takt de senaste åren. Därför är det kanske inte så konstigt att världen hajade till när det började ryktas om att Apple hade en mobil på ritbordet. Vad skulle de kunna hitta på som inte redan fanns? Vilken ny funktion skulle de kunna peta in? Vad var det alla andra mobiltillverkare hade missat i alla år, som Apple nu skulle ändra på? Om Apple gjorde en egen mobil måste den ju vara revolutionerande, men fanns det utrymme för en revolution?

Nu är iPhone här, och i viss mån även facit. Vi skriver “i viss mån”, eftersom iPhone ännu inte släppts i Europa och den modell vi testar är gjord för den amerikanska marknaden. Den saknar ett par funktioner vi är vana vid, men eftersom Apple redan upplyst om att en framtida europeisk version kan komma att skilja sig sett till specifikationer och funktioner vill vi inte dra alltför stora slutsatser av detta. Men vi återkommer till bristerna strax.

Mjukvaran är grejen


Det första vi kan konstatera är att Apple tänkt helt rätt när de tog fram konceptet. Mobilens största, och som kritikerna redan vasst kommenterat: enda, styrka är nämligen gränssnittet. Det kanske låter futtigt, men tänk så här: Vad är det för skillnad på OS X och Windows? (Om man bortser från att det ena operativsystemet fungerar bättre, inte plågas av virus, är billigare att köpa, enklare att installera och överlag är ett modernare koncept, alltså.) Svaret är förstås gränssnittet. Även vi som föredrar OS X inser ju att de båda operativsystemen är rätt lika sett till funktioner. (Som användare kan man göra ungefär samma saker på en modern Windowsburk som på en tio år gammal Performa..nej, nu var vi elaka igen. Förlåt, oproffsigt av oss.) Den stora skillnaden är hur sakerna görs.

Det är också det som gör att iPhone skiljer sig så markant från samtliga konkurrenter. Mobilen har egentligen inga nya, häftiga eller revolutionerande funktioner. Inga fantastiska innovationer som tar mobilanvändandet till nya höjder, ingen superfunktion som enskild gör mobilen värd sina 500 dollar. Vad vi istället har är ett koncept. En helhetsupplevelse som är så väl genomförd att man bara kan applådera Apple och beundra företagets förmåga att paketera funktioner i vansinnigt bra gränssnitt. Nokias vanligen så beundrade Series 60 har till exempel inte en chans i användarvänlighet eller utseende.

För iPhone är krasst sett en ganska ordinär telefon, men det glömmer man bort så fort man börjar använda den.

Allt, och då menar vi allt, i hanteringen av iPhone är läckert. Från den stora, kristallklara pekskärmen på 3,5 tum med sin sköna upplösning på 320 x 480 pixlar, till den animerade slutaren som visas när man tar foton med den inbyggda kameran. Men det läckra är inte enbart de grafiska effekterna, utan att alla delar är så genomtänkta och hänger så väl ihop.

Många bra funktioner


Det finns flera riktigt, riktigt bra funktioner på iPhone:

  • Webbläsaren, som är en bantad (även om Apple vägrar erkänna det) version av Safari, är troligtvis den bästa webbläsaren som någonsin installerats på en mobil. Navigeringen på webbsajter är klockren, allt sköts med fingrarna på ett föredömligt sätt. Den som tycker att det låter lite avigt att surfa med fingertoppen behöver inte oroa sig - det fungerar hur smidigt som helst. Vrid iPhone och sajten hamnar omedelbart i liggande format. Enkelt men briljant. Och hanteringen av bokmärken, historik och så vidare fungerar precis som man är van vid. Till skillnad från suveräna Opera Mini är inte iPhone-Safari proxybaserat, sajterna tankas alltså hem i sin helhet. Den ekonomiska knivigheten i detta har Apple löst genom att baka in dataöverföring i abonnemanget. Eller så surfar man via wifi, lika gratis. Här stöds både wep och wpa, och det är busenkelt att konfigurera nätverket.
 
  • E-postprogrammet fungerar lika bra, och känns mer som ett stort och “riktigt” mejlprogram än som någon av de mobilvarianter som numera återfinns på allt fler telefoner. Du ser en förhandsvisning på alla brev, precis som på datorn, och även här är konfigurationen superenkel: När du ansluter iPhone till datorn synkar den uppgifterna automatiskt, så du behöver aldrig fylla i pop3-servrar och liknande tjafs. En bra finess är att mejlstödet är så integrerat i telefonen, om du tar en bild kan du mejla den direkt. Om du pratar med någon finns en genväg för att direkt mejla personen – om du har dennes adress inlagd, förstås.

  • Det virtuella tangentbordet kräver viss tillvänjning, men fungerar sedan bättre än väntat. Eftersom du får en komplett uppsättning tangenter i qwerty-layout behövs inget T9, men Apple har gjort en egen variant: iPhone försöker klura ut vilket ord du skriver och ökar feltoleransen runt de tangenter du troligtvis ska trycka på. Om du till exempel ska skriva “iPhone” förstår programvaran det redan när du skrivit “iPho”, och när du sedan ska skriva “n” har den knappens avkänningsyta blivit större. Även om du trycker en bit in på en angränsande tangent känns det av som ett “n”. Rättstavningsfunktionen föreslår även ord långt innan du skrivit klart det, då är är det bara att trycka på mellanslag för att godkänna förslaget. Båda dessa funktioner fungerar förstås dessvärre bara på engelska för närvarande.
  • Fingerstyrningen är oerhört välgjord. Apple har anpassat hela gränssnittet efter fingrarna, vilket betyder att fingret blir mycket mer än bara ett sätt att styra en pekare på. En snygg detalj (som redan demonstrerats på nätet i alla iPhone-sammanhang) är rullningen i listor, till exempel adressboken. Genom att lägga fingret på skärmen och dra nedåt rullar listan långsamt. Men man kan också sprätta iväg fingret lite snabbare, som ett mynt på ett bord, för att få listan att åka snabbare, och då fortsätter den av egen kraft ett tag till. När botten är nådd studsar den till så att man fattar att det inte går att rulla längre. Eller funktionen i bildgalleriet där man kan storleksändra bilder genom att sätta två fingrar på skärmen och “nypa” eller dra isär dem – hur smart som helst. Alla dessa funktioner gör att man aldrig saknar riktiga knappar, även om sådana har sina fördelar. Som att man kan slå ett nummer genom att känna sig fram, utan att titta på telefonen. Fingerstyrningen är helt unik för iPhone, ingen konkurrent har något liknande.

  • Musikfunktionen fungerar förstås ypperligt, allt annat vore ju konstigt. Apple pratar gärna om att iPhone har en iPod inbyggd, och vad som menas är att musiken (och filmerna) i iPhone hanteras via ett iPodliknande gränssnitt. Fast bättre, eftersom det är anpassat till den stora skärmen. Man kan till exempel få fram en CoverFlow-vy, precis som i iTunes, och bläddra mellan sina skivomslag. Klicka på ett omslag och det roterar för att visa låtlistan. Ställ telefonen på högkant och du får en textbaserad lista i stället. Och du kan förstås spela musik medan du gör annat. Vid inkommande samtal tonas förstås musiken ner till förmån för samtalsljudet, precis som på vilken musikmobil som helst. Det finns även ett bluetooth-headset att köpa till för den som vill lyssna trådlöst. En inte alltför vild gissning är det inom en snar framtid kommer en iPod med denna skärm och alla finesser, men utan telefonfunktioner.

  • Den inbyggda kameran är faktiskt bra, speciellt med tanke på de närmast fåniga specifikationerna: endast 2 megapixlar. Men bilderna blir förvånansvärt skarpa, med klara färger och bra vitbalans och mycket lågt brus. Dock saknas det en blixt, och bildkvaliteten försämras snabbt i takt med att solen går ner.


På undersidan har iPhone en vanlig iPod-dockkontakt.

Ett par dum-missar


Överlag andas iPhone kvalitet, den sitter ihop som ett schweiziskt kassaskåp och känns inte plastig någonstans. Skärmen är hård, och ett par dagar i en jeansficka bredvid nyckelknippan resulterade inte i en enda repa. Kameralinsen på baksidan saknar linsskydd, men vi hoppas att det inte ska innebära några större problem. Som koncept känns telefonen helt klockren, även om det finns lite smolk i bägaren. Avsaknaden av 3G-stöd är till exempel en stor nackdel, och vi får hoppas att Apple inte försöker sig på en Europalansering innan det åtgärdats. Apple gör en stor grej av att iPhone stöder edge (ett slags turbo-gprs), och även om amerikanska operatören AT&T uppges ha trimmat in sitt nät för att få upp hastigheten är det fortfarande långt till 3G-fart. Dessutom är inte edge någon större succé i Sverige.

En annan miss är avsaknaden av mms. Ja, du läste rätt: det går inte att skicka bildmeddelanden. Alls. Säkert lika oviktigt för vissa som livsviktigt för andra, men utan tvekan en funktion som borde finnas. Apple försvarar sig med att alla bilder kan skickas med e-postprogrammet istället, men det är inte på långa vägar lika smidigt. Framförallt går det ju inte adressera e-post till telefonnummer, så det förutsätter att du har allas mejladresser i din telefonbok. Dessutom ska dessa personer kunna kolla sin mejl i mobilen, något långtifrån alla mobiler klarar. Visst, problemen kan åtgärdas enkelt genom att alla genast skaffar sig varsin iPhone, och det är väl Apples tanke också, gissar vi.

Webbläsaren är som sagt bra, men saknar stöd för viktiga funktioner. Till exempel Java. Vi skulle också gilla en mer avancerad koppling till datorn här, vad sägs om att kunna redigera historik och bokmärken direkt i iTunes?

Den låga ljudstyrkan är en annan sak vi stör oss på. Inomhus går det bra, men kommer man ut på en trafikerad gata vill man kunna höja ljudet mycket mer. Det finns en volymspärr för musik (precis om på iPod) men den verkar inte påverka samtalsljudet.

Det går inte att ladda hem och installera fler program. Att de program som medföljer är bra (även om det inte medföljer ett enda spel) är ingen ursäkt. Nu har Apple visserligen tagit fram ett paket för utvecklare som ska göra det möjligt att göra som widgetar, men de kommer att köras via webbläsarmotorn. Frågan är alltså hur avancerade de kan bli, och i hur hög grad de kommer att kunna integreras med mobilens övriga funktioner. Vi hoppas få se ett stort programbibliotek snart, av liknande typ som finns till Windows- och Symbiantelefoner.

Via Google Maps kan du ta fram vägbeskrivning, på samma sätt som via hitta.se eller eniro, men den bygger på att du själv klickar fram nästa instruktion. iPhone har ju ingen aning om var du befinner dig. Här skulle en inbyggd gps verkligen komma till användning – för att inte tala om att bilder man tar automatiskt skulle kunna få gps-informationen inbakad och sedan laddas upp till bildtjänster som Flickr.

Sedan finns ett par riktiga dum-missar, som att iPodmusiken inte kan användas till ringsignaler, att batteriet inte är utbytbart och att det inte går att utöka lagringen med lösa minneskort. iPhone finns i två varianter, med minne på 4 respektive 8 gigabyte, att jämföras med upp till 80 gigabyte för en iPod. Den som flyttar över musik och filmer från sin dator kommer snabbt att få det trångt.

Rekommenderas inte om du bor i Sverige


Så hur fungerar det då att ha en iPhone i Sverige? Om du vill vara värst går det faktiskt bra, redan idag. Du måste i och för sig hitta någon med amerikanskt personnummer (rättare sagt social security-nummer) som kan teckna ett 24-månadersabonnemang på telefonen, och sedan kommer du att ringa och ta emot samtal för närmare tio kronor per minut via roaming hos någon av de svenska operatörerna. Det går i dagsläget inte att bara stoppa in ett svenskt sim-kort och köra. Det börjat dyka upp upplåsningstjänster på nätet, men ännu går långtifrån alla iPhone-exemplar att låsa upp. Och även om du teoretiskt sett skulle få det att funka missar du lite av funktionaliteten, iPhone har till exempel en mycket fiffig röstbrevlåda med grafisk visning som bygger på stöd hos operatören, det vill säga AT&T.

Notera att vem som helst kan köpa telefonen, men om abonnemanget inte aktiveras via iTunes är mobilen i princip helt obrukbar. Du kan inte ens lyssna på musik eller surfa via wifi.

MacWorlds köpråd


Apples iPhone är onekligen den häftigaste mobilen för tillfället, men inte den bästa. Vårt råd är att vänta på en europeisk version med 3G, och med tillhörande abonnemang där alla finesser stöds.

Fakta

Mobilen säljs i USA i Apple Store-butiker och hos AT&T-försäljare. Vem som helst kan köpa iPhone, priserna ligger när detta skrivs på 499 dollar respektive 599 dollar för modellerna med 4 respektive 8 gigabyte. För att aktivera iPhone, och kunna börja använda den, behöver du teckna ett tvåårigt AT&T-abonnemang, och det är nu ett amerikanskt social security-nummer behövs.

Priserna börjar på 60 dollar per månad, och då ingår fri surf och 5000 minuter - om du ringer i USA. Priset att ringa från Sverige varierar lite beroende på vilket abonnemang du tecknat hos AT&T, men räkna med motsvarande 8-10 kronor per minut och cirka 35 kronor per megabyte.