Fungerar iPhone i Sverige?
Ja, på samma sätt som andra mobiler med utländska abonnemang - via roaming. AT&T är en stor operatör och har roamingavtal med flera svenska operatörer.

Kan man alltså ta hit en iPhone och ringa som vanligt?
Ja och nej - tack vare roamingtjänsten kan du ringa, men dina samtal kommer att debiteras via AT&T. Inga problem rent tekniskt, men samtalskostnaden blir naturligtvis betydligt högre. Du ringer ju "genom USA", även om samtalet inte kopplas så rent geografiskt så blir effekten densamma, på samma sätt som samtalskostnaden blir högre om du tar med din svenska mobil utomlands och ringer hem.

Kan man byta ut sim-kortet mot ett från en svensk operatör?
Enligt tidigare information ska sim-kortet vara fast monterat, men det verkar nu som att det trots allt går att byta. Det är dock bara halva problemet; det gäller nämligen att få iPhone att fungera med en svensk operatör också. Och då iPhone är operatörslåst till just AT&T behövs någon form av upplåsning. Hur det ska gå till är förstås något varken AT&T eller Apple har något intresse av att informera om, men enligt uppgifter i indisk press ska det vara "en barnlek". Vår gissning är att det bara är en tidsfråga innan någon kommer på hur man gör och erbjuder den tjänsten.

Vad kostar en iPhone om man vill köpa den redan idag?
iPhone säljs idag endast med AT&T-abonnemang, och det finns tre olika paket att välja mellan, med månadskostnad från 60 till 100 dollar, inklusive fri datatrafik i USA. Sedan tillkommer priset för själva mobilen: 499 dollar för 4 GB-modellen och 599 dollar för modellen med 8 GB minne.

Kan man köpa den utan att teckna ett abonnemang?
Ja, upplägget är sådant att man först köper sin iPhone på Apple Store eller hos en AT&T-återförsäljare, och sedan aktiverar ett abonnemang via iTunes. Det går alltså att helt sonika köpa sin iPhone och åka hem igen, utan att teckna ett abonnemang. Kruxet är att iPhone måste aktiveras för att fungera, och det görs genom att man tecknar sitt abonnemang via iTunes. Och då krävs ett amerikanskt social security number, motsvarigheten till våra svenska personnummer.

Vad kommer den att kosta i Sverige?
Det är en fråga som vi får anledning att återkomma till när iPhone väl släpps här. I dagsläget är det inte ens klart vilken eller vilka operatörer som kommer att erbjuda iPhone. I vilket fall som helst är iPhone en såpass dyr produkt att den troligtvis måste subventioneras och paketeras ihop med ett abonnemang för att överhuvudtaget vara intressant för den bredare massan.

Varför har den inte 3G?
Det kan finnas fler anledningar, men de flesta är överens om att det finns två huvudsakliga skäl: Dels är 3G inte alls lika stort i USA som i Sverige, dels är dagens 3G-chip rätt strömkrävande. Enligt uppgift var det väldigt viktigt för Apple att kunna erbjuda en lång batteritid, och det finns idag inget 3G-chip som klarade de uppsatta önskemålen om strömsnålhet.
Därför satsade Apple på tekniken edge i stället. Steve Jobs har dock sagt att en 3G-modell för den europeiska marknaden kommer att tas fram.

Är inte edge lika bra som 3G?
Det korta svaret: Nej. Edge är långsammare, även om det nu kommer uppgifter om att AT&T de senaste dagarna lyckats få upp farten dramatiskt i sitt nät, just för att iPhone ska fungera bättre.

Det långa svaret: Edge, eller egprs som den mer tekniska benämningen lyder, är en uppfräschad variant av gamla hederliga gprs. Gprs erbjuder överföringshastigheter på 48 kilobit per sekund till telefonen och 24 kbps från telefonen. Med edge ökar hastigheten rejält, upp till 210 kbps till telefonen och 105 kbps från telefonen.
Det är dock fortfarande en bra bit från 3G, som klarar
384 kbps till telefonen och 64 kbps från telefonen. För att inte tala om nya turbo-3G , med nästan tio gånger högre fart än 3G.

Är det sant att iPhone inte klarar av MMS?
Stämmer. Det är visserligen väldigt enkelt att mejla iväg en bild med det inbyggda mejlprogrammet, men det bygger på att mottagaren också har en iPhone eller dator. Många mobiler idag klarar förstås att hämta mejl, men det är ändå långtifrån lika smidigt som att skicka iväg ett MMS. Dessutom måste du känna till mottagarens mejladress, med MMS räcker det att känna till mobilnumret.

Stämmer det att iPhones kamera är värdelös?
De tekniska specifikationerna är inte imponerande: Upplösningen är på ynka 2 megapixlar och det finns varken blixt eller videofunktion. Bildkvaliteten sägs dock vara rätt bra, men det återkommer vi till när vi testat själva.

Handen på hjärtat: vad har iPhone som inte HTC, Neonode eller Qtek erbjudit i flera år?
Helhetskonceptet. Sett till funktionerna finns det mesta redan i dagens mobiler: mejlklienter, kamera, musikspelare, kalender osv är inga stora nyheter. Grejen med iPhone är hur allt är paketerat och integrerat i ett enormt läckert gränssnitt, och hur lätta alla delar är att använda.

Är inte iPhone rätt stor och tung?
Nja, måtten är 115 x 61 x 11.6 mm och viket är 135 gram. Det finns förstås många mindre, tunnare och lättare mobiler, men hur många av dem har en fet pekskärm och inbyggd iPod? iPhone bör snarare jämföras med dagens smartphones, och där hör den definitivt till de mest kompakta.

Hur är skärmen?
Enligt vittnesmål från de som redan hunnit köpa en är den riktigt bra. Upplösningen är på 320x480 pixlar, vilket är en hel del mer än de flesta mobiler (som vanligen kör 240x320 pixlar), men framförallt uppges skärpan, ljusstyrkan och färgerna vara något i hästväg. Vi återkommer med test!

Blir den inte väldigt lätt kladdig och repig?
Ja och nej. David Pogue, som fick sin mobil några veckor före de flesta andra, berättar att fingeravtryck lätt fastnar på den blanka ytan, men är lika lätta att torka bort. Apple skickar till och med med en liten putsduk för ändamålet.
Däremot verkar skärmen vara riktigt reptålig, Pogue rapporterar att han bar omkring sin iPhone löst i fickan och inte fick en enda repa under hela testperioden.

Kan man byta batteriet?
Dumt nog är batteriet inbyggt, precis som i en iPod. Det officiella svaret är därför att man måste skicka in sin iPhone till Apple när det börjar bli dags för batteribyte. Fast vi misstänker att ingreppet kommer att kunna utföras hemma med lite list och milt våld, precis som det idag går att byta batteri på en iPod.

Kan iPhone öppna Word- och Exceldokument?
Ja, och det finns även stöd för pdf-filer. Man kan dock inte redigera filerna, såsom på exempelvis Sony Ericsson P990.

Hur funkar webbläsaren med Java och Flash?
iPhone använder en anpassad version av Safari som webbläsare, men erbjuder tyvärr inget stöd för varken Java eller Flash. Dock fungerar YouTube, tack vare en speciell plugg, och Apple uppger också att det finns fullt stöd för Javascript.
För övrigt gillar inte Steve Jobs Java. I en intervju har han sagt att "Java är inte lönt att bygga in. Ingen använder Java längre, det är bara som en tyngd runt halsen".

Hur laddar man iPhone?
Mobilen levereras med en speciell docka, precis som iPod.

Vilka musikformat kan iPhone spela upp?
AAC (16 –320 Kbps)
AIFF
AAC med drm-skydd (från iTunes Store)
MP3 (16 –320 Kbps)
MP3 VBR
Audible (2-4)
Apple Lossless
WAV

Inget stöd för Ogg Vorbis, tyvärr.

Det här med gps-funktionen, hur funkar det egentligen?
iPhone har ingen gps, men däremot stöd för Google Maps. Det går alltså att få köranvisningar (på samma sätt som via hitta.se eller kartor.eniro.se i Sverige idag), men eftersom iPhone inte vet var den befinner sig får man själv klicka fram nästa köranvisning. Och kör man fel får man hitta rätt själv, kursen uppdateras ju inte medan man förflyttar sig.


Har du fler frågor? Ställ dem i kommentarerna nedan eller i detta blogginlägg så ska vi göra vårt bästa för att svara!

Missa inte heller vår specialsajt med allt om iPhone!