Senare i kväll kommer försäljningen av iPhone att inledas i USA (midnatt svensk tid). För att fira denna händelse valde Apples VD Steve Jobs i går att hålla ett litet anförande på Apples högkvarter i Cupertino, Kalifornien. Här är några av höjdpunkterna ur talet.

Steve Jobs är övertygad om att iPhone kommer förändra mobilindustrin för alltid. Han påminde om dagen då den första Macintoshen lanserades och alla närvarande var överens om att det var precis så som datorerna skulle fungera i framtiden. Nu 23 år senare är det bara att konstatera att original-Macens gränssnitt med fönster, mappar och papperskorg används precis överallt. På samma sätt kommer det bli med iPhone.

iPhone kommer vara ett av tre ben som Apple står på. Första benet är Mac, det andra iPod/iTunes. Den som tror att Apple enbart kommer satsa på iPhone i framtiden tror helt fel. Det närmaste året kommer man släppa mängder av nya häftiga Macar och iPodar. I framtiden kan kanske AppleTV bli Apples fjärde ben, men i dagsläget är det mest ett experiment.

Med tanke på att såväl iPhone som AppleTV bygger på OS X är det vissa som spekulerat i om inte även iPod kommer bygga på OS X i framtiden. Dessa spekulationer bekräftades av Jobs i anförandet. OS X kommer alltså att finnas i de dyraste iPodarna inom en inte alltför avlägsen framtid.

Steve Jobs förklarade också varför man inte byggt in stöd för 3G i den amerikanska modellen som släpps i natt. Bland annat beror det på att man valt att istället satsa på Edge som drar betydligt mindre ström. (MacWorld vill passa på att påminna om att den europeiska modellen kommer få stöd för 3G. Detta har stått klart sedan dag ett, vad ni än har hört från andra källor).

Som avslutning på talet meddelades att alla som varit anställda på amerikanska Apple i minst ett år kommer erbjudas en gratis iPhone på 8 gigabyte inom en månad. Om det blir något liknande erbjudande när mobilen lanseras i Europa nämndes inte.

Källa:
Ars Technica