Apple har sedan ett par veckor tillbaka tillhandahållit iPhones till en utvald grupp journalister. Nu börjar de första recensionerna från dessa dyka upp. Först ut var Walt Mossberg och Katherine Boehret på Wall Street Journal, tätt följda av Edward C. Baig på USA Today, välkände David Pogue som skriver för New York Times, och Newsweeks Steven Levy.

Alla recensenterna är i princip överens: iPhone är fantastisk. Mossberg/Boehret skriver att telefonen är ett genombrott, Baig att den trots vissa brister är värd all uppståndelse och Levy håller med. Den som har flest invändningar är faktiskt David Pogue. Att iPhone är den snyggaste och i användargränssnittet mest välpolerade telefon som hittills kommit är de alla överens om.

En av de egenheter som iPhone har som har fått skeptiska kommentarer av folk som inte testat telefonen är avsaknaden av knappar. Många är rädda att det kommer vara svårt att skriva på ett så pyttelitet tangentbord, speciellt om man inte får någon taktil indikation på att man faktiskt har tryckt. Detta avvisas dock av flera av recensenterna, som anser att det med lite träning går lika bra som på smartphones med riktiga tangentbord.

Batteritid är en annan mycket viktig detalj hos mobiltelefoner, och det har spekulerats i huruvida iPhone verkligen lever upp till de ovanligt långa tider som Apple utlovat. Det verkar faktiskt vara så. Enligt Mossberg och Boehret klarar telefonen över sju timmar kontinuerligt talande, nästan lika lång tids tittande på video, 22 timmar musiklyssnande, och över nio timmar när man använder de olika internetfunktionerna som Google Maps och YouTube.

När det gäller brister hos iPhone är den viktigaste, som alla recensenterna är överens om, avsaknaden av 3G. EDGE-datanätet är inte i närheten så snabbt, och när man inte har ett wifinät i närheten tar det evigheter att ladda komplicerade hemsidor. Enligt Pogue tar Yahoo hela två minuter. Detta är förhoppningsvis inget som vi kommer råka ut för, då iPhone kan komma att bli en 3G-lur direkt vid introduktion här i Europa.