Våren 2007 var en av Apples lugnaste i fråga om uppdateringar av hårdvaran. En del Macar piffades upp i höstas och fick Core 2 Duo-processorer men efter det var det tyst ända in i Maj och juni. Tvärtemot de rimliga spekulationerna att Mac Mini får nytt innehåll blev det att våde MacBook och MacBook Pro uppdaterades inom loppet av ett pas veckor. I samma veva hade försäljningen av Apples mesta Mac, MacPro med åtta processorkärnor också smugit igång. Vi har provkört alla tre!

Några direkt nyheter hos de bärbara Macarna är det inte utan mycket är sig likt sedan i höstas. Den kanske största förändringen är att MacBook Pro har en bildskärm med kvicksilverfri lysdiodbaserad ljuskälla istället för lysrör. Fast det är inget man tänker på annat än att skärmen är ljusstarkare än hos de tidigare modellerna. Du kan många gånger ställa den bredvid en stationär skärm och MacBook Pro uppskruvad till max är lite ljusstarkare!
Den här extra skjutsen kan var bra när du sitter i ljusa miljöer som annars lätt ”dränker” svagare ljusskällor. Nackdelen som vi ser det är att det är lite för ljusstarkt. Du kan dra ned styrkan ordentligt men får inte riktigt den finjustering som krävs. Dessutom har kontrasten inte bättrats på och tillsammans med det starka ljuset kan skärmen upplevas aningens grådassigt jämfört med tidigare. Hos MacBooken är skärmen precis som den varit innan.

Fast det finns också mycket nytt under huven på MacBook Pro. Processorn Core 2 Duo i båda men Apple har valt lite högre klockfrekvenser mest för att positionera skillnaderna mellan de två bärbara modellerna. Vi har testat 15-tums 2,4 GHz-modellen av MacBook Pro samt den vita MacBooken 2,16 GHz. Båda är ”mellanmodeller”.

MacBook mot MacBook Pro
Senast vi testade MacBook och MacBook Pro var i nummer 11-2006 och då med 2,0 GHz respektive 2,33 GHz Core 2 Duo-processor. Skillnaden mot dessa apparater är ganska liten vad gäller den allmän praktisk prestanda. Det som slår en direkt som skillnad mellan de två är hur pass mycket bättre skärmen är. Det är verkligen natt och dag mellan den blanka, ”glänsande” skärmen hos MacBook och den distinkta och skarpa antireflexbehandlade standardskärmen hos MacBook Pro. Trots lite sämre kontrast än tidigare.
Allt är bättre på den senare och inte minst betraktningsvinkeln. Arbetar du med foto är det ingen tvekan om vilken Mac du ska ha! Med MacBooken räcker det med att du rör skärmen eller huvudet några centimeter för att färger ska skifta i nyans. Sen är det förstås den omedelbara skillnaden mellan 13 tum och 15 eller 17 tum hos MacBook Pro. 17-tummaren (ej testad här, vi hoppas återkomma) kan dessutom välja 1920x1200 pixlars upplösning för 910 kronor extra.

Hos MacBook Pro kan du även välja mellan den glansiga skärmen eller den antireflexbehandlade. Med MacBook är det alltid blankt och glänsigt som gäller. Sedan har vi förstås skillnaden i grafikkort där MacBook kör med den integrerade GMA950-kretsen som alltså använder interminne, mellan 80 till 224 megabyte efter behov. Grafikaccelerationen duger för allt vardagligt i OS X men den är klen för spel och det är heller ingen höjdare att köra Aperture. Kort och gott får du den dugliga prestanda OS X behöver. Men prioriterar du spel, 3d-grafik och program som Aperture och Final Cut Pro är MacBook inte rätt dator.

Fräschare under aluminiumet
Hos MacBook Pro finns det fler nyheter än vad som kanske direkt framgår. Grafikkretsen är utbytt från den hyfsade Ati Radeon Mobility X1600 till sprillans Geforce 8600M GT med 128 eller 256 megabyte bildminne. Det innebär i någonstans mellan 30 till 70 procent bättre prestanda beroende program. Vi har testat versionen med 256 megabyte och ser en omedelbar vinst för spel där exempelvis Quake 4 flyter utmärkt med 1024x768 pixlars upplösning utan att krypa ned i låga fps-tal (frames per second) som hos föregångaren. Det ger också fördelar i just program som Aperture men detta är mer ”fartkänsla” än något som kan kvantifieras. MacBooken är mer eller mindre körd för den här typen av tunga spel och program.

MacBook Pro har också försetts med en ny kretsuppsättning, ”Santa Rosa” med en Core 2 Duo-processor som kan växla i klockfrekvens om ena kärnan används mer än den andra. Den som används mycket ökar 200 MHz och den andra sänks lika mycket. En finess vi inte bestrider men det var svårt att i praktiken mäta. Minnesbussen är också snabbare och arbetar i 800 MHz. Kanske viktigast är att du kan köra fyra gigabyte internminne som max och därmed tillräckligt för de allra flesta tunga program. Tidigare modeller klarade bara tre gigbayte. MacBooken har en gräns enligt Apple på två gigabyte men det ska gå att köra tre. Vi har dock inte testat detta.

Batteritiden tycks vara densamma som tidigare. I alla fall fick vi ut tre timmar med dvd-film och Bluetooth samt Airport avstängt hos MacBook. En arbetsdag med sparsamt användande innebär en omladdning efter lunch och den andra laddningen är på cirka 50 procent när dagen är över. Testets MacBook Pro ville dock inte spela dvd-filmen utan hängde sig halvvägs in i filmerna vid båda försöken. En arbetsdag med MacBooken gav nästan samma resultat med skillnaden att batteriet behövdes laddas över lunch och var nästan tömd mot dagens slut.

När åtta kärnor kommer till användning
Vi har också tittat på specialaren MacPro med åtta processorkärnor! Det är fortfarande två separata Xeon-processorer på 3 GHz men här sitter det fyra kärnor på varje. Detta är en riktigt specialistdator avsedd för de allra tyngsta av uppgifter. Ja, du kan ha den som dyrt skryt också men då lär du få kämpa för att utnyttja den kraft du betalat för!

Vad som är slående är hur lite processorerna arbetar med tunga jobb i exempelvis iLife-programmen. När vi importerar raw-bilder kan uppgiften faktiska toppa alla åtta kärnor. Men det går ryckigt och pendlar mellan ingen last alls till full belastning. Vid export till jpeg i iPhoto pendlar det också men snittar då kring 20 till 50 procent per processorkärna. iMovie är inte så mycket bättre, de flesta avancerade filter taxar inte mer än 30 procent per kärna.
Samtidigt finns det exempel på hur det fungerar bra, till exempel uppspelning av filmsnuttar i 1080p-upplösning där belastningen sprids snyggt över alla åtta kärnor och taxar kring 10 till 15 procent styck. Det stämmer väl överens med att Macar med dubbla kärnor/processorer taxar kring 50 till 60 procent på båda när samma filmsnutt spelas upp. I sin helhet finns det alltså inte mycket i det vardagliga användandet där åtta kärnor ger någon mereffekt över fyra kärnor.

Men vi ser ändå en effekt i exempelvis iLife-programmen när det kommer till riktigt tunga beräkningsuppgifter som exempelvis import av raw-filer. Så det är inte helt bortslösat med de extra kärnorna i mer vardagliga situationer. Fast visst om du bara surfar, kopierar filer och göra allt det där vardagliga så är det ingen som helst skillnad i upplevelse mellan de olika MacPro-modellerna.
Vi har också kört en hel del Photoshop CS2 och CS3 på både den åttakärniga och den fyrkärniga MacPro i en separat artikel (som publiceras i MacWorld nummer 7 i augusti). Intressant nog är slutsatsen att det i Photoshop inte blir någon som helst skillnad med åtta kärnor i stället för fyra.

Fläta din DNA i realtid. Eller nåt sånt.
När kommer då åtta kärnor till nytta? Apple har en tydlig nisch för sina åttakärniga modell och det är videoproduktion där den betraktas som den ultimata Final Cut Pro-datorn. Se separat artikel om detta från MacWorlds videoexpert! När det handlar som massiva mängder data som ska tuggas igenom kan fyra extra kärnor medföra minuter och kanske timmar av insparad tid.
Ytterligare en aspekt som inte direkt uppmärksammas i Sverige är forskning och datavisualisering med program som osiriX, PyMOL och Mathematica. Eller för den delen utveckling med Apples eget Xcode där de extra processorkärnorna kortar ned kompileringstider. Xsan, Apples teknik för datakluster, nätverkskopplade Macar som tillsammans kan genomför parallella beräkningar i riktigt stor skala, superdatornivåer om man har tillräckligt många MacPro, är också något som finns i Apples åtanke.

En variant på detta för lite mer jordnära är videoeffektprogrammet Shake och 3d-programmet Maya som tillsammans kan sprida beräkningsuppgifterna via nätverk och programmet Qmaster. Som sagt, Apple siktar lite högre än normalt med åtta kärnor och detta är inte riktigt datorn som bara ska fungera som en arbetshäst. Det skadar inte med åtta kärnor fast det är förhållandevis få tillfällen utöver specialisering på video och databearbetning som du har någon nytta v de åtta. Det räcker med fyra!

Motivmålat grafikkort
Tillbaka ned på jorden nu! Vi fick uppleva lite buggar kring grafikkortet. När vi körde analogt via vga-kabel till skärmen hände det ofta efter omstart att skärmen varnade för "out of sync". MacPro skickar plötsligt en bildsignal skärmen alltså inte kan visa. Lösning vid både tillfällena det skedde var att sätta datorn i vila med knappen på framsidan och sedan väcka den igen. Då gick det bra.
Apple skickar som tillval med ett grafikkort med Radeon X1900-bildprocessor från Ati och det har för närvarande lite halvdassigt rykte om grafikproblem, inte minst med spel som World of Warcraft som ofta fryser sig efter en stunds spelande. Nu är detta kanske inte en speldator i första hand men likväl är det fjompigt att det buggar på detta sätt. Ironiskt nog är fläktkåpan på X1900-kortet utformat som ett typiskt spelgrafikkort renderat motivmålningar likt hur det grafikkorten till pc ofta ser ut!
Spelande fungerar annars väldigt bra på den här Macen. Inte för de åtta kärnornas skull utan för X1900-kortet som i rund slänga ger minst dubbla spelprestanda jämfört med standardkortet som är en Nvidia Geforce 7300. Quake 4 är spelbart i 1920x1200 på en Mac. Det pendlar nedåt 20 fps i täta situationer så det är inte helt optimalt. Men nöjer du dig med mindre upplösningar flyter det bättre och det går att spela i hög kvalitet utan minsta hack.

MacBook och MacBook Pro har båda två mognat som datormodeller och som brukligt är med Apple har de också blivit säkrare och pålitligare köp. Perioden med barnsjukdomar är över. Gemensamt för båda modellerna är att de är gedigna oavsett vilken variant du väljer. När nya Macar kommer finns det ofta stora skillnader i hur man kan utrusta dem och inte minst en billig snikversion som saknar mer funktion och finess än vad det lägre priset medger. Dumsnåla modeller helt enkelt! En titt in på Applestore idag och det handlar mest om hur mycket minne man vill stoppa in.

Det är inte alls som när Dell och grabbarna grus lockar med ”Laptop 6 000 kronor” och när man väl lägger dit det man behöver som trådlöst nätverk, bluetooth, stor hårddisk, 2 gigabyte minne och dvd-brännare” slutar på samma prisnivå som en Mac. En dator som är lika dyr som en Mac men trehundra gånger fulare? Nej tack! Kattmat blir inte godare bara för att det finns i varianter till samma kilopris som parmaskinka. Hellre en Mac med Windows, ifall behovet finns, körs via Bootcamp, Parallells eller VMWare Fusion.

Det är också härligt att se att Apple drabbats av förnuft och ger oss 1 gigabyte respektive 2 gigabyte som minimum på de bärbara Macarna. Tittar vi på pris/prestanda är det också bättre. Mycket tack vare en svagare dollar men också att det är just nu tydligare vad du får med varje modell. Instegsmodellen av MacBook är ett riktigt fynd! Betalar du 2 000 kronor till får du större, hårddisk, snabbare processor och en dvd-brännare. Samtidigt får du betala ytterligare 2 000 kronor för den svart modellen utan att få något mer än just svart färg och lite större hårddisk.

Då är det lätt att kliva upp till MacBook Pro och få en rakt igenom bättre Mac. Hejdlöst bättre grafik, mycket bättre skärm, märkbart bättre prestanda överlag och kapacitet för professionella program. Men då börjar priserna på 18 000 kronor. Fast å andra sidan är det också en förbättring mot föregångarna där minstingen var lite av en snikmodell där priset för en vettig konfiguration klev en god bit över 20 000 kronor.De senaste modellen av MacBook ger egentligen inget nytt annat än bättre priser och en instegsmodell som är riktigt prisvärd. Det är samma MacBook som förra året. MacBook Pro ser många förbättringar, inte minst snabbare grafik och mycket annat smått och gått i teknisk väg. MacBook Pro är fortfarande den klart bättre datorn av de två men också till betydligt högre pris. Men då får du också vad du betalar för!

MacPro med åtta kärnor? Ja det är häftigt och imponerande. Men du klarar dig lika bra på fyra kärnor såvida du inte har specifika behov och kör exempelvis Final Cut Studio, Shake och de andra programmen för den mest avancerade videoproduktionen.