Världens näst mest använda webbläsare, Firefox, kommer släppas i version 3 någon gång i höst. Redan nu finns visserligen ett antal alfaversioner att ladda hem, men många av de mest spännande nyheterna har fortfarande inte implementerats.

Enligt vice ordförande Mike Schroepfer kommer Firefox 3 bjuda på en helt ny grafikmotor som klarar av att visa krävande bilder, bättre möjlighet att skala upp och ner bilder samt möjlighet att zooma in och ut på webbsidor. (Alla som använt sig av konkurrenten Opera vet hur smidigt det är med en bra zoom-funktion, framför allt om man surfar på en storbilds-TV).

En annan stor nyhet är något som kallas för SQL Lite. Bland annat kommer det bli möjligt att "tagga" favoritsidor istället för att använda sig av traditionell bokmärkning. (Alltså ungefär som i Gmail och Google Reader). Dessutom kommer de sidor som används mest att finnas tillgängliga längst upp i webbläsarfönstret automatiskt.

Lanseringsdatumet för Firefox 3 är inte spikat och det finns inte heller någon definitiv deadline.

- Vi vill inte lansera skräp i tid. Vi vill lansera en bra mjukvara när den är redo att lanseras, säger Mozillas Europa-chef Tristan Nitot i en kommentar.

Källa: Brittiska Macworld