När Apple nyligen lanserade iTunes Plus blev det en hel del ståhej kring det faktum att köparens namn och e-postadress bäddades in i de DRM-fria musikfilerna. Var det månne ytterligare ett fult knep att sätta dit pirater?

Nja, menar nu analytikern Michael Gartenberg på Jupiter Research. Det kan finnas en mängd andra orsaker att Apple valt att göra på detta sätt. Dels kan det ses som ett kvitto att man verkligen köpt låten, dels möjliggör det eventuella framtida uppgraderingar till högre kodning (eller annat format) och slutligen underlättar det om man vill komplettera ett album som man redan köpt enstaka låtar från.

Andra, däribland upphovsrättsadvokaten Fred von Lohmann, anser att det minsta man skulle kunna begära är att texten krypterades istället för att stå i klartext. Risken är annars att någon skulle kunna få tag på ditt namn och e-postadress tack vare en stulen iPod.

Både Gartenberg och von Lohmann räknar med att det snart kommer dyka upp program som tar bort den potentiellt känsliga informationen från musikfilerna.

Slutligen bör dock påpekas att den här informationen inte är specifik för just de DRM-fria låtarna. Det har fungerat likadant ända sedan iTunes Store startade, men det är först nu det blivit debatt om det.

Källa: Brittiska Macworld