Du har antagligen noterat att datorn går i vila om man inte använt den inom en viss tid. En bra sak är att alla nya Macar i dag levereras med OSX:s energisparfinktion påslagen. Enligt Apple använder en Mac i viloläge 77% mindre energi än när den är i arbetsläge.

Genom att korta ner ”insomningstiden”, det vill säga tiden av inaktivitet som krävs för att datorn ska gå i vila, kan du spara ännu mer ström. Till en viss gräns förstås, man vill ju inte att datorn ska gå ner i vila så fort man tar fingrarna från tangenterna.
Du kan justera datorns och skärmens inställningar var för sig om du vill att skärmen går ner i vila snabbare än datorn. Bärbara har två energisparlägen – ett för när de har ström inkopplat och en för när de går på batteriet. Välj ”Sätt hårddisken/hårddiskarna i vila när det är möjligt” för att spara på batteriet, men var medveten om att detta kräver några sekunder uppvakningstid innan du kan köra igång igen.

Om du känner dig skeptisk till att användandet av energisparfunktionen skulle göra någon skillnad så kan du ta dig en titt på Apples energiförbrukningskalkylator (använd dig av Forex för att omvandla till dollar). Här får du en uppfattning om hur mycket pengar du kan spara per år.

Som exempel, om du har en 20-tums iMac som du använder aktivt åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan och om din el kostar 70 öre per kwh (0,1 dollar eller 10 cent) sparar du 375 kronor per år. Med flera datorer blir det anseliga summor om året, pengar du inte behöver anstränga dig något alls för att spara in.

Bossar du över flera datorer och vill ha kontroll över när de går i vila, stängs av och startar ska du ta en titt på Faronics Power Save. Bland flera andra bra funktioner är en att du kan skapa inaktivitetsinställningar baserade på processor-, nätverk- och hårddisksanvändning.


Även om OSX klarar att köra långa perioder utan omstart är det sällan ett behov man har om man inte kör en server som måste vara igång. Genom att stänga av datorn istället för att sätta den i viloläge när du är klar sparar du omkring 40 watt om dagen. Det blir runt 30 öre per dag. Om du inte vill vänta på uppstartsprocessen kan datorn automatiskt startas en viss tid varje dag så att den är uppstartad och klar när du kommer. Gå in i Systeminställningar->Strömsparare och tryck på ”Schemalägg” för att nå inställningarna. Där kan du även ställa in ett avstängningsschema om du skulle vilja att din dator är på en stund efter att du gått därifrån, kanske för att ett backupprogram ska hinna köras eller liknande.


När du stänger av datorn och skärmen blir svart har den gått in i ett standby-läge och väntar på att datorn ska sättas på igen. I det här läget drar en Apple 20-tumsskärm 0,7 watt per timme.
Trots att du dragit ur sladden till mobiltelefonen, ipoden eller kameran du laddat så drar adaptern ström så länge den sitter kvar i uttaget. 2 watt i timmen försvinner på detta sätt. Att dra ut strömadapterna när man är klar med laddningen är väl ingen stor grej, men när det gäller datorns skärm kan det vara lurigare. En smart lösning är att koppla in allt till ett grenuttag som man sedan antingen drar ut från kontakten eller, om den är utrustad med en sådan, bryter strömmen på genom att trycka på knappen.

Genom att stänga av sin utrustning nattetid sparar man mellan 100 och 400 kwh per dator.


Om du fortfarande har en gammalmodig tjock CRT-skärm är det dags att byta till en LCD-skärm. Varför? Jo platta skärmar använder endast en tredjedel av vad en tjock skärm gör. Anledningen till att CRT-skärmar drar så mycket mer energi är att de kräver konstant strömtillförsel för att belysa fosforlagret som producerar bilden.


Att köpa en platt skärm är inte enda sättet att spara ström på när det kommer till datortillbehör. Leta efter Energy Star-märkningen när du ska köpa skrivare, fax, scanner och andra produkter.
Energy star är en organisation som jobbar för energieffektiv kontorsutrustning. Med rätt utrustning kan du spara så mycket som 1800 kronor per år – detta uträknat enbart med en utrustning bestående av en dator och en skrivare.


Du kan spara tid, pengar och naturresurser genom att hålla digitala filer digitala. Tänk efter en gång extra innan du skriver ut till exempel mejl eller andra dokument.
Läs dem på skärmen och lagra dem på din hårddisk istället.
OSX Tiger har ju underlättat t.ex kvittoarkivering mycket genom att du, när du får ett kvitto i PDF-format, kan trycka Skriv ut, sedan välja PDF nere i vänstra hörnet och sedan ”Spara PDF i mappen för webbkvitton.” PDF:en hittar du sedan i Dokument-> Web Receipts.
Självklart behöver du kunna spara viktiga papper, men det är därför du gör backuper på din hårddisk.


Att resa till möten med kollegor, klienter eller kunder kostar inte bara pengar utan innebär tonvis av miljöfarliga utsläpp. Vår amerikanska MacWorld-kollega har räknat ut att en vanlig flygning tvärs över landet släpper ut ett ton koldixid – per passagerare. Nu flyger vi inte lika mycket i Sverige som i USA men ändock- varför inte ta tåget ner mellan till exempel Göteborg och Stockholm istället för att flyga? Tidsåtgången är nästan jämnt upp och koldioxidutsläppet så otroligt mycket högre om du flyger.
Allra bäst är det förstås om du inte sticker iväg alls. Varför inte köra mötet via datorn? En höghastighetsuppkoppling till internet, iChat och webbkamera typ iSight så är du hemma!


”I allt som rör sig, lyser eller låter, finns ett batteri som ska lämnas åter”, känner ni igen den fåniga/roliga (beroende på vem på MacWorldredaktionen du frågar, team Grabiec avskyr den medan Leijon/Müller gärna nynnar på den vid väl valda tillfällen) sången från tevereklamen? Sveriges kommuner tar emot elavfall på sina återvinningsstationer – det ska alltså inte slängas i soporna.
Om du inte vill slänga kanske Apple history museum är intresserad av dina prylar? Tar du med din iPod till en Appleåterförsäljare tar de in den för återvinning utan att det kostar dig något.