Få spel har någonsin varit så populära på Mac som Bungies gamla klassiker Marathon. I en tid då förstapersonspel i princip betydde Doom och Wolfenstein 3D kom Marathon som en fräsch fläkt med sin djupa intrig och då spelet enbart släpptes till Mac kom det att bli många Macspelares favorit.

Trots att det sista spelet i vad som till slut blev en trilogi släpptes redan 1996 spelas det än idag. Detta beror på att Bungie släppte först spelmotorn som användes i Marathon 2 som öppen källkod, och sedan även alla tre spelen i sin helhet för gratis nerladdning.

Det finns fortfarande många som spelar och även gör nya banor och hela spel baserade i Aleph One, som öppen källkod-projektet har kommit att kallas. En av de grupper som utvecklar dessa heter Marathon Map Makers Guild och har precis en ny och omarbetad version av sitt spel Excalibur: Morgana's Revenge.

Spelet placerar spelaren på rymdskeppet Kronos, där en artificiell intelligens vid namn Merlin introducerar spelaren till uppdraget som skall utföras: Att resa genom tiden för att rädda världen från hotet som den stygga Morgana utgör. Var riddarna kring runda bordet håller hus förtäljer inte historien.

Förutom rymdskepp, plasmagevär och annat modernt utlovas bland annat svingande av Excalibur, Kung Arthurs gamla klinga. Trots att det släpps nu ser grafiken precis lika härlig ut som den gjorde när det begav sig, med undantag av att spelet har blivit mer högupplöst. Detta behövs nog med dagens betydligt större och mer högupplösta skärmar.

Spelet är gratis och kan laddas ner här. För att spela behövs även Aleph One som du finner här.