Unarchiver
Den inbyggda uppackaren i OS X har fått en konkurrent. Unarchiver är sylvass på att packa upp rar- och zip-filer i olika format, och gör det dessutom snabbare.
Pris: Gratis!


Pacifist
Många program levereras i form av pkg-filer, där paketen innehåller massor av filer som installeras med ett installationsprogram. Om du vill åt en speciell fil, till exempel installera om Safari utan att behöva installera om hela OS X, är det Pacifist du behöver. Pacifist går igenom paketen och låter dig plocka ut det du behöver.
Pris: 142 kr.Stuffit Expander
Tidigare standardprogrammet för filkomprimering på Mac, numera omsprungen av andra program. Men fortfarande behövs Expander för att öppna sitx-arkiv, som inget annat program klarar.
Pris: Gratis!PSPWare
Se det som ett iSync för Sony Playstation Portable. PSPWare gör det enkelt att flytta över musik, bilder och annat material till din PSP direkt från Macen. Kan dessutom automatiseras så att du alltid har de nyaste låtarna i fickan.
Pris: 106 kr.Burn Again
Cd-rw-skivor är bra då man kan bränna dem flera gånger. Burn Again låter dig göra samma sak med vanliga cd-r.
Pris: 138 kr.Déjà Vu
En lite annorlunda lösning för säkerhetskopiering. Déjà Vu lägger sig som en panel i Systeminställningar, och du schemalägger enkelt din backup.
Pris: 176 kr.


Clix
Terminalen på steroider. Clix kommer komplett med en uppsättning på över tusen användbara Unixkommandon, som låter den lite mer erfarne användaren dra nytta av den underliggande styrkan i OS X.
Pris: Gratis!Cocktail
Sätt på journalföring i OS X, reparera rättigheter, kör cron-scripten manuellt, tvinga papperskorgen att tömmas, ställ in hastighet och duplex på din nätverksport ock mycket, mycket mer. Svenskutvecklade Cocktail ger dig enkel åtkomst till de mer avancerade funktionerna som annars endast nås via den inte allt för grafiska Terminalen.
Pris: 99 kr.OnyX
Ett av få program alla, och då menar vi alla, borde ha på hårddisken. Det här lilla verktyget optimerar, rensar och ställer in din Mac så att den ska funka så problemfritt som möjligt. Bättre att förekomma än att förekommas.
Pris: Gratis!Water Roof
Brandväggen i OS X har många fler inställningsmöjligheter än vad som kan nås via System-inställningar. Om du inte vill joxa runt i Terminalen är Water Roof din vän.
Pris: Gratis!Linotype FontExplorer
För den som har massor av typsnitt har Suitcase länge varit det enda alternativet att hantera dessa på ett vettigt sätt. Nu finns FontExplorer, ett gratisalternativ från anrika typsnittshuset Linotype (som gett oss fonter som Helvetica och Frutiger), som dessutom överträffar Suitcase på flera sätt.
Pris: Gratis!FileBuddy
Om Arnold Schwarzenegger fick barn med Visa info-kommandot i Finder skulle avkomman kunna se ut så här. Den information som inte finns här är inte värd att veta. Visa osynliga filer, manipulera »senast ändrad«-datum, leta efter dubletter, döp om dokument enligt regler – det mesta du kan tänkas vilja utsätta en fil för är bara något klick bort.
Pris: 212 kr.


TP Test
Ha torrt på fötterna nästa gång du ringer din bredbandsleverantör och klagar på långsam uppkoppling. TP Test mäter din lina på ett flertal sätt och ger dig alla fakta du behöver. Nu vill vi bara att version 3 för Mac uppdateras till 5, som för Windows.
Pris: Gratis!


Här är alla delarna!
Del 1: Textredigering
Del 2: Officepaket
Del 3: Ljud & musik
Del 4: Video & webb-tv
Del 5: Grafik & Foto
Del 6: iPod
Del 7: Internet
Del 8: Mobilt
Del 9: Spel
Del 10: Nyttoprogram
Del 11: Systemverktyg
Del 12: Hjälpmedel

Vad är ditt bästa systemverktyg? Lämna gärna ditt förslag i kommentarerna nedan!