ADIUM
Ett av de bästa chatprogrammen, om inte det bästa, för Mac. iChat i all ära, men Adium klarar MSN, ICQ, Gadu-Gadu, AIM och Jabber lika bra, så du kan snacka med alla dina kompisar. Oberoende av vad de sitter med för program. Dessutom är Adium snyggt, lättanvänt, snabbt, stabilt och gratis.
Pris: Gratis!


SKYPE
Ring gratis via internet till andra Skype-are, och billigt till riktiga telenätet. Nätets enklaste och mest lättanvända telefoniprogram med miljoner användare har nyligen kommit i ny version med stöd för videosamtal. Enklare än du tror och det funkar lysande med Macen.
Pris: Gratis!


OMNIWEB
Lyxig webbläsare som vida överträffar Safari på de flesta punkter. En mängd avancerade funktioner låter dig ställa in programmet precis som du vill ha det, och finesser som utdragslådor och smarta bokmärken gör det till en fröjd att använda.
Pris: 205 kr


FIREFOX
Firefox har på senare tid vuxit från lovande projekt till fullfjädrad webbläsarkung. Version 2 bjuder på en mängd smarta lösningar – Firefox är snabbt, dödar ful pop-upreklam effektivare än Safari, har bättre sökmöjligheter och kan ställas in på en mängd olika sätt och känns överlag riktigt moget. En nackdel har alltid varit det lite mindre snygga gränssnittet, men i den nya versionen har det hänt grejer: Firefox är numera riktigt snyggt! Visst, det kraschar kanske lite oftare än Safari, men nästa gång du startar programmet kommer det ihåg vilka flikar du hade öppna med rätt webbsidor och allt. Prova det med Safari. Dessutom finns en mängd extrafunktionalitet att ladda hem gratis i form av insticksprogram. Kort sagt: ett superprogram.
Pris: Gratis!PORTABLE CAMINO
Den portabla versionen av Camino fungerar utan installation, vilket betyder att du kan lägga det på ett usb-minne och alltid ha en egen webbläsare med dig. Inställningar och bokmärken följer med!
Pris: Gratis!

TRANSMIT
Utmärkt ftp-klient som bara blir bättre och bättre. Utrustad med en massa finurliga funktioner, genvägar och ett mycket trevlig gränssnitt.
Pris: 210 kr


FETCH
Fetch är för ftp på Mac vad NCSA Mosaic är för webbläsare. Den här ärrade veteranen förde länge en tynande tillvaro, men har kommit igen – även om konkurrensen idag är betydligt hårdare än när det begav sig. Studerande och välgörenhetsorganisationer kan be om en gratislicens, en gammal tradition hos Fetch.
Pris: 177 kr


EUDORA
E-postprogram med anor. En del älskar det raka och okonstlade gränssnittet, andra avskyr det. Eudora är inte snyggt men funktionen kan man knappast klaga på. Finns även i en reklamfinansierad gratisversion med färre funktioner.
Pris: 140 krCOLLOQUY
Kommer du ihåg hur man chattade på IRC förr i tiden? Trots att andra lösningar blivit populära på senare tid lever IRC fortfarande. Colloquy är programmet du ska för att chatta loss och uppleva förra seklets nittiotal igen.
Pris:
Gratis!


COOLIRIS PREVIEW
Insticksprogram till Safari som ger dig en miniatyrbild av vad som döljer sig bakom länkar, så att du slipper klicka fram sajter i onödan, och
lättare hittar det du är ute efter. Finns även för Firefox.
Pris: Gratis!


NETNEWSFIRE LITE
Gratisversionen av NetNewsWire har är så klart inte lika avancerad, men fortfarande är det en mycket kompetent och bra nyhetsläsare. Klarar Atom lika bra som rena rss-flöden.
Pris: Gratis!


iGET
Filöverföringsprogram som bara funkar mellan Macar. Lika enkelt att ställa in och använda som AppleShare, men med hastigheten hos ftp.
Pris: 346 kr.


NEWSFIRE
Rss-läsare där enkelhet är ledordet. Enkla funktioner, enkelt och rent utseende, enkel att lära sig och okomplicerad att använda.
Pris: 135 kr.


SAFARISTAND
Safari är en skön webbläsare, men saknar en hel del mer avancerade funktioner och inställningsmöjligheter. SafariStand är programmet som ändrar på den saken.
Pris: Gratis!


INQUISITOR
Inquisitor ger dig blixtsnabba sökningar i Safaris sökruta. Träffar presenteras på ett läckert sätt redan innan du hunnit skriva klart. Som ett Spotlight för webben, menar utvecklaren, och det är en träffande beskrivning.
Pris: Gratis!


SPEED DOWNLOAD
Nedladdningsprogram för alla filer du hittar på webben. Avlastar nedladdningshanteraren i din webbläsare, och gör jobbet snabbare, effektivare och med fler finesser.
Pris: 176 kr.


gDISK
Har du ett Gmail-konto med massor av oanvänt lagringsutrymme? Med gDisk kan du använda utrymmet till säkerhetskopiering av filer. Praktiskt att ha en extra hårddisk på nätet.
Pris: Gratis!


Här är alla delarna!
Del 1: Textredigering
Del 2: Officepaket
Del 3: Ljud & musik
Del 4: Video & webb-tv
Del 5: Grafik & Foto
Del 6: iPod
Del 7: Internet
Del 8: Mobilt
Del 9: Spel
Del 10: Nyttoprogram
Del 11: Systemverktyg
Del 12: Hjälpmedel

Vilket är ditt bästa internetprogramtips? Lämna gärna ditt förslag i kommentarerna nedan!