Här är de bästa programtipsen!
Internet är ett träsk. En labyrint full av snår och sly och dolda faror som lurar bakom varje cyberkrök. Okej – så är det förstås inte. Det finns förstås hemskt mycket viktigt, roligt och riktigt trevligt material på nätet. Problemet är att hitta allt. Och att sålla fram guldklimparna bland alla lerklumpar, smågrus och gamla konservburkar som tidigare surfare lämnat efter sig.

Och det är precis vad vi gjort åt dig, kära läsare. Sjungandes på »Vi gå över daggstänkta berg« har vi med ficklampan i ena handen och anteckningsblocket i andra gått på safari i de breda och smala band som tillsammans utgör internet.

Jaktlyckan har varit särdeles god. I denna superguide hittar du en redogörelse från vår expedition: en samling av de finaste exemplaren av program som går att uppbringa. Nätets högdjur, internets crème de la crème. Till ett lägre kilopris än stormarknadens blandfärs.
Vår ödmjukhet tvingar oss att hoppas att något faller dig i smaken. Fast i själva verket är vi rätt säkra på att du kommer att hitta flera nya favoriter.Mellel

En av de hetaste utmanarna till Microsoft Word. I stället för råstyrka och hundratusentals funktioner erbjuder Mellel ett smart och rent grässnitt och ett riktigt bra upplägg för alla som skriver. Många som provat Mellel vill aldrig byta till något annat program!
Pris: 346 kr.
Smultron

Enkel och snabb textredigerare med specialfunktioner för alla som knackar kod. Kan till exempel färglägga syntax, visar radnummer, har en avancerad sök- och ersättfunktion, html-förhandsvisning och mycket annat.
Pris: Gratis!


Jer’s Novel Writer
En annorlunda ordbehandlare som inte satsar alls på att vara ett alternativ till de stora drakarna. I stället fokuseras på funktioner för kreativt skrivande: sidoanteckningar, bokmärken, en inbyggd databas för persongalleriet och så vidare. Om du skriver noveller eller romaner bör du definitivt kolla in programmet.
Pris: Gratis!
AbiWord

Gillar du Word men tycker att Officepaketet är för dyrt? Då är det läge att kasta ett öga på AbiWord. Baseras på öppen källkod och är helt gratis, men innehåller samtidigt flera avancerade funktioner som många sharewarekonkurrenterna saknar.
Pris: Gratis!


SubEthaEdit
Bakom det skojiga namnet döljer sig en avancerad ordbehandlare som vunnit flera priser för sin innovativa idé, bland annat som bästa studentprodukt på Apple Design Award och Macworld »Best in show«. Det speciella är att flera personer kan arbeta på ett dokument samtidigt, från flera olika datorer från olika ställen på jorden. Inställningarna är busenkla – tacka Apples Bonjour för det! Programmet är kanske mest lämpligt för utvecklare som då tillsammans kan gnida sina geniknölar över ett stycke jobbig kod, men funkar lika bra för grupparbetet i skolan.
Pris: 248 kr.TextWrangler
Enkel och behändig texteditor som främst är ett mer avancerat alternativ till Apples Textredigerare. Härstammar i rakt nedstigande led från berömda utvecklareditorn BBEdit, och har ärvt farfars avancerade sök- och ersättfunktioner.
Pris: Gratis!Writeroom
Writeroom har en rätt speciell nisch. Förutom att vara en duktig textredigerare har den ett riktigt coolt fullskärmsläge som låter dig skriva helt utan distraktioner.
Pris: 175 kr.


Dessutom tipsar våra vakna läsare om det pinfärska och ruggigt snygga Coda samt många kodares favorit Textmate. De är lite för dyra för att platsa på vår lista men väl värda att kika lite närmare på.


Här är alla delarna!
Del 1: Textredigering
Del 2: Officepaket
Del 3: Ljud & musik
Del 4: Video & webb-tv
Del 5: Grafik & Foto
Del 6: iPod
Del 7: Internet
Del 8: Mobilt
Del 9: Spel
Del 10: Nyttoprogram
Del 11: Systemverktyg
Del 12: Hjälpmedel


Vad är ditt bästa textredigeringstips? Lämna gärna ditt förslag i kommentarerna nedan!