När Apple för en vecka sedan presenterade Final Cut Studio 2 släpptes helt nya versioner av alla program utan ett: DVD Studio Pro. Det överraskade många bedömare som hade räknat med stöd för Blu-ray i programmet. Nu är risken stor att de som vill kunna bränna ut sitt material på Blu-Ray därför väljer ett annat program.

Onekligen verkar det som Apple inte riktigt bestämt sig för att helhjärtat satsa på det nya formatet trots att man sitter med i Blu-ray Disk Association. Inte ens i de dyraste modellerna av Mac Pro kan man i dagsläget välja att få med en Blu-Ray-spelare. Samtidigt byggdes stöd för HD DVD in redan i DVD Studio Pro 4.

Det öppnar upp för spekulationer om att Apple kommer hoppa av Blu-ray-tåget till förmån för HD DVD. Eftersom både HD DVD och Blu-Ray delvis bygger på Apples Quicktime-format skulle ett sådant byte inte vara alltför förvånande. Dessutom har ju värsta konkurrenten Microsoft tydligt meddelat att de kommer satsa på HD DVD i såväl Windows Vista som Xbox 360.

En alternativ förklaring till Apples bristande stöd för Blu-Ray skulle kunna vara att man vill förmå Sony att släppa sina filmer på iTunes Store. Om man i dagsläget skulle leverera Macar med inbyggd Blu-ray-spelare hade det kunnat leda till minskad filmförsäljning på iTunes Store. Därför är det inte otroligt att Apple är i förhandlingar med Sony om att man inte kommer erbjuda Blu-ray förrän Sony gått med på att sälja film på iTunes Store.

Skulle det pågå sådana förhandlingar kan det dröja länge innan vi får se Blu-ray i våra Macar.