Apples nya videoformat ProRes 422 är enligt företaget ett stort steg framåt vad gäller kvalitet och användbarhet när det kommer till HD-redigering i realtid. Tidigare har format som DVCPRO-HD och HDV använts, men trots att dessa har väldigt bra komprimering med bibehållen bildkvalitet så räcker de inte till för morgondagens HD-redigering. När videokällan är av högre kvalitet hänger de helt enkelt inte med.

Här kommer ProRes 422 in, och Apple påstår att formatet klarar att behålla så gott som hela kvaliteten från en okomprimerad HD-källa genom hela redigeringsprocessen, med så lite krav på hårdvaran att även en MacBook Pro klarar att spela upp den i realtid. Den hanterar full HD (1080P), har 4:2:2-chroma sampling och 10-bitars färgdjup.

Detta är visserligen saker som redan finns i andra format. Vad som är speciellt med ProRes 422 är hårdvarukraven för att hantera all denna data. För att en redigerare skall kunna spela upp flera avsnitt samtidigt och sedan faktiskt redigera i filen krävdes tidigare enorm prestanda. Det är fortfarande ingenting man kör igång på en Mac Mini, men enligt detta diagram från Apple kan man se hur effektivt formatet kan vara. Lägg märke till att det handlar om vanliga hårddiskar, inte RAID-system. Med snabbare diskar kan man föreställa sig än högre prestanda.

En annan fördel med formatet är att Apples Codec verkar vara utvecklad med Mac Pro och många kärnor i direkt åtanke. Prestandaökningen med fler kärnor är nästan linjär, enligt följande diagram:

Det skall bli spännande att se hur ProRes 422 tas emot av TV- och filmbranschen. Vi lär snart få se tester och benchmarks, för att inte nämna kommentarer från folk inom branschen.

Apple har sammanställt ett pdf-dokument med utförlig information om det nya formatet som du hittar här.