I praktiken betalar kunden lite mer (30 cent, ungefär 2,8 kronor) för DRM-fri musik per låt men den håller då å andra sidan dubbelt så hög kvalitet i Apples AAC-format än tidigare. Försäljningen skall starta i maj i år.

Hela EMIs katalog görs tillgänglig och sätter därmed en ny standard som ett av de fyra största skivbolagen att ta steget till DRM-fri musik. Den nya strategin gäller hela världen, inga begränsningar alltså för länder i Europa eller andra iTunes-länder.

Apple har stött på patrull i bland annat Sverige och Norge då konsumentombudsmännen inte gillar att iTunes-köp med DRM är så intimt knutna till iPoden. Nu kan kunder hos iTunes Store i alla fall spela deras köpta EMI-musik på vilken spelare de vill.

Steve Jobs sade: "Att sälja digital musik utan DRM är ett steg i rätt riktning för musikindustrin. EMI har varit en riktigt bra partner för iTunes och tar åter täten genom att vara det första stora skivbolaget att erbjuda hela sin musikkatalog utan DRM."

EMI har haft som mål att se till att deras musik kan spelas på alla olika typer av musikspelare och tror att vi snart får se deras artisters musik i en mängd olika format och storlekar.